Поларна лисица

вид цицач

Поларна лисица (Alopex lagopus) е месојад.

Тежина од 4,5 до 8 килограми

Распространетост и навики

уреди

Ги населува Норвешка, Исланд, Гренланд и околните острови, сè до Шведска. На крзното има две бои; кафена во текот на летото и снежно-бела во зимата, додека, пак, во текот на годината е со синкава боја. Таа е типично поларно животно. Активна е преку денот и навечер. Живее во мали групи во тундрите и во планинските области. Копа дувла, а во областите каде што не се лови останува на земјата меѓу камењата или под грмушките.

Се храни со леминзи и со малечките од морските птици. Се храни и со животински лешеви, кои се исфрлени на брегот. Во јуни, женката на свет донесува 6-10, а многу поретко 12 малечки. Тие се слепи и почнуваат да гледаат по 10 дена.