Самур
Научна класификација
Царство: Животни
Оддел: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Семејство: Mustelidae
Род: Martes
Вид: M. zibellina
Научен назив
Martes zibellina
= (Карл Лине, 1758)
Sable range

     Постоечки      Изумрени

Синоними

Mustela zibellina Linnaeus, 1758

Самурот (Martes zibellina) е претставник од семејството куни. Може да биде долг до 45 см и тежок до 2 кг. Крзното му е кафеаво-црно, а на грлото има светлокафеава дамка. На прстите има остри канџи кои може малку да ги вовлече. Живее во зимзелени шуми до горни текови на реки. Најчесто е ноќно животно, иако некои се движат исклучиво дење. Освен во периодот на парење, самурите живеат самостојно. Тоа се внимателни животни, кои добро се качуваат и скокаат. Се хранат со верверички, глувци, птици, риби, но и со плодови и шумски семки. За неповолни времиња собираат храна во брлозите создавајќи залихи. Се парат на пролет, а дури следната година во април женката ќе окоти две до пет млади во засолниште помеѓу корењата на стеблата или пукнатините меѓу камењата. Освен главниот брлог, имаат и бројни привремени брлози. Самурот бил интензивно ловен поради ценетото крзно, поради што е истребен во Европа.

Наводи

уреди
  1. Monakhov, V.G. (2016). Martes zibellina. Црвен список на МСЗП. МСЗП. 2016: e.T41652A45213477. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41652A45213477.en.