Кашалот (Physeter macrocephalus) е најголемиот забест кит и најголем забест грабливец. Тој е единствен жив член од родот Physeter и еден од трите видови во фамилијата на кашалоти, пигмејскиот кашалот и џуџестиот кашалот од родот Kogia.

Кашалот[1]
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Цицачи
Ред: Artiodactyla
Инфраред: Cetacea
Семејство: Physeteridae
Род: Physeter
Linnaeus, 1758
Вид: Кашалот[1]
Научен назив
Physeter macrocephalus
Linnaeus, 1758
Распространетост на кашалотот
Синоними
  • Physeter catodon Linnaeus, 1758
  • Physeter microps Linnaeus, 1758
  • Physeter tursio Linnaeus, 1758
  • Physeter australasianus Desmoulins, 1822

Возрасните машки единки во просек достигнуваат 16 метри во должина, но некои единки достигнуваат 20.5 метри, при што на главата отпаѓаат до една третина од вкупната должина.

Ловот на кашалоти бил водечка индустрија во XIX век, овековечен во романот Моби Дик.

Наводи

уреди
  1. Mead, J.G.; Brownell, R. L. Jr. (2005). „Order Cetacea“. Во Wilson, D.E.; Reeder, D.M (уред.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd. изд.). Johns Hopkins University Press. стр. 737. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
  2. „Physeter macrocephalus Linnaeus 1758 (sperm whale)“. Fossilworks: Gateway to the Paleobiology Database. Архивирано од изворникот на 2021-02-24. Посетено на 12 August 2018.
  3. Taylor, B.L.; Baird, R.; Barlow, J.; Dawson, S.M.; Ford, J.; Mead, J.G.; Notarbartolo di Sciara, G.; Wade, P. & Pitman, R.L. (2008). Physeter macrocephalus. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2008: e.T41755A10554884. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T41755A10554884.en. Архивирано од изворникот на 2019-04-25. Посетено на 12 January 2018.