Невреме или бураметеоролошка појава која создава кога се вознемируваат астрономските тела во атмосферата, и најчесто има ефект на површината. Невремето можеме да го означиме како ветер , невреме со грмотевици и молњи, тешко невреме (како ледено невреме) или ветер кој пренесува некои супстанци преку атмосферата (прав и слично )

B. Peeters - Schipbreuk op een rotskust - E37 - Cultural Heritage Agency of the Netherlands Art Collection.jpg

НастанокУреди

Невремето се создава, кога нискиот притисок владее, со висок притисок околу него. Ова е формација на непријателски природни сили, што создаваат разни ветрови, бури, тешки снегови, тешки дождови и слично.

Сонцето нерамномерно ја затоплува Земјата. Близу до екваторот, тоа силно грее и го загрева воздухот и океаните. Така, една голема воздушна маса полна со водена пареа се крева високо во небото. На Северниот и Јужниот Пол сончевите зраци се послаби. Таму се создава сува студена воздушна маса. Разликите во температурата и ротирањето на Земјата предизвикуваат постојано движење на воздушните маси. Топлиот воздух од екваторот се движи во северен и јужен правец, а студениот воздух се движи од половите кон екваторот.

ВидовиУреди

Имаме повеќе вида на невремиња.

 • Ледена бура

Ледените бури се едни од најпознатите облици на зимското невреме. Температурите се под 0° и е под смрзнувачко на телесната покривка на земјата.

 • Снежна бура

Снежната бура се означува кога паѓа снег со така брзина од 5 цантиметри на час.

 • Океанска бура

Оваа бура се означува кога на океаните дува ветер повеќе од 90 километри на час (км/ч).

 • Торнадо

Торнадото е силен ветер што едноставно од облаците се прикачува на земјата со ротација. Најчесто изгледа темно, со форма на циклон. Торнадото е најзастапено во САД (Tornado Alley)

Невремето како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Невремето како мотив во книжевностаУреди

Невремето како мотив во музикатаУреди

 • „Јавачи на бурата“ (Riders On The Storm) - песна на американската рок-група „Дорс“ од 1971 година.[12]
 • „Временска бура“ (Weather Storm) - песна на британската група „Масив Атак“ (Massive Attack) од 1994 година.[13]
 • „Бура во мојата куќа“ (англиски: Storm In My House) - песна на американската рок-група „Минитмен“ (Minutemen) од 1984 година.[14]
 • „Бура повторно“ - песна на македонската група „ПМГ Колектив“ од 2007 година.[15]

НаводиУреди

 1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 243-244.
 2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 173-176.
 3. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 34-35.
 4. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 165.
 5. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 6-7.
 6. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 76-77.
 7. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 279-280.
 8. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 52-53.
 9. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 33-34.
 10. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 143-148.
 11. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 85-90.
 12. Discogs, The Doors ‎– L.A. Woman (пристапено на 12.5.2020)
 13. Discogs, Massive Attack ‎– Protection (пристапено на 11.1.2021)
 14. Discogs, Minutemen ‎– Double Nickels On The Dime (пристапено на 22.1.2021)
 15. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)

Надворешни врскиУреди