E3 БинкБенк Класик

белгиска велосипедска трка
(Пренасочено од Е3 Харелбеке)

Е3 БинкБенк Класик — годишна велосипедска трка во Фландрија, Белгија. Трката започнува и завршува во Харелбеке на околу 210 километри. Настанот е организиран од велосипедскиот клуб Ханд од Харелбеке и е влезен во календарот на Светската турнеја.

Е3 БинкБенк Класик
E3 Harelbeke logo.png
За трката
Датумсредина на март
РегионФландрија, Белгија
Месно имеE3 Harelbeke (холандски)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеЕвропска турнеја UCI (2005–2011)
Светска турнеја UCI (2012–)
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторХанд ин Ханд
Директор на тркатаФилип Вермерен
Историја
Прво издание1958 (1958)
Изданија62 (до 2019)
Прв победник Арман Дезме (БЕЛ)
Најмногу победи Том Бонен (БЕЛ) (5 победи)
Неодамнешен победник Здењек Штибар (ЧЕШ)

Е3 се одржува во средината на мартр и го обележува почетокот на „Фландриската велосипедска недела“ (Vlaamse Wielerweek), која продолжува со Брабант Пејл во неделата и етапната трка Три дена Де Пане во средината на неделата пред да се одржи класикот Трка околу Фландрија следната недела. До 2011, трката била одржувана во сабота; кога трката станал дел од Светската турнеја во 2012, трката била преместена во петок, за да им се даде ден одмор помеѓу трката Е3 и трката Гент-Вевелгем, која се одржува во недела.[1]

ИсторијаУреди

Првиот Е3 БинкБенк Класик се одржал во 1958, иако имало слични настани во областа од 1955. Во почетокот, настанот бил Харелбеке-Анверс-Харелбеке. Исто така бил познат како ГП Е3 БинкБенк Класик. Трката го добила нејзиното име од автопатот Е3 (сега А14), изграден во средина на шеесеттите години. Од 54. издание во 2011, зборот „Награда“ (Prijs) бил отстранет од името и велосипедската трка сега е позната како Е3 БинкБенк Класик.

ТекУреди

Класикот Е3 е подготовка за Трката околу Фландрија. Рутата е пократка, но многу од ридовите се возат. Условите, исто така, можат да се споредат, како калдрмата, ветерот и искачувањето десетици ридови. Трката прави голем круг околу Источна Фландрија, вклучувајќи 12 ридови. Некои возачи, дури ја преферираат оваа трка од тактичната, но попрестижната Трка околу Фландрија.

Трката започнува од Гроте Маркт во Харелбеке и патува на исток, првите 110 километри низ низини, но на калдрма околу Ауденарде и Зотегем. Возачите ја достигнуваат најисточната точка кај Нинове по 85 километри и свртува кон запад и минува низ Герадсберген и Бракел, тешкиот дел започнува со последователно кратки, но остри ридови, некои од нив со калдрма, како најголеми јамки на трката помеѓу Ронсе и Ауденарде.

Дванаесетте ридови по ред се Ла Хуп, Берг Стене, Боањеберг, Ајкенберг, Статионсберг, Тајенберг, Ауде Крујкенс, Капелберг, Патерсберг, Ауде Кваремон, Кноктеберг и Тигемберг. Патерсберг е искачување од 500 метри со калдрма со просечен наклон од 12,5%, додека Ауде Кваремон е 1.500 метри со калдрма од неговите 2.200 метри, иако нејзиниот просечен наклон е 4,2 %. Тигемберг е 16 километри од крајот.

РекордиУреди

Белгискиот велосипедист Том Бонен го држи рекордот за најмногу победи на трката со пет победи, постигнувајќи ги во 2004, 2005, 2006, 2007 и 2012. Рик ван Лој ја освоил трката четири пати во 1964, 1965, 1966 и 1969, а Холанѓанецот Јан Рас зел три последователни победи помеѓу 1979 и 1981, откако завршил втор во 1978. Андреј Чмил, Јохан Музеув и Фабијан Канчелара ја имаат освоено трката по двапати. Најбрзата трка била во 2003, кога Холанѓанецот Стивен де Јонг ја освоил со 45,9 км/ч.

Минати победнициУреди

Возач Тим
1958   Дезме, АрманАрман Дезме (БЕЛ) Груне Леув-Леополд
1959   Керкхове, НорберНорбер Керкхове (БЕЛ) Фаема-Гуера
1960   Дом, ДаниелДаниел Дом (БЕЛ) Вил‘с-Фландрија
1961   Каботер, Артур деАртур де Каботер (БЕЛ) Груне Леув-Леополд
1962   Меселис, АндреАндре Меселис (БЕЛ) Вил‘с-Груне Леув
1963   Форе, НоелНоел Форе (БЕЛ) Фарма-Фландрија
1964   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Соло-Суперија
1965   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Соло-Суперија
1966   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Соло-Суперија
1967   Боклан, ВилиВили Боклан (БЕЛ) Фландрија-Де Клерк
1968   Бевер, Јак деЈак де Бевер (БЕЛ) Смитс
1969   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Вилем II-Газеле
1970   Рикегем, Даниел ванДаниел ван Рикегем (БЕЛ) Ман-Грундиг
1971   Влеминк, Роџер деРоџер де Влеминк (БЕЛ) Фландрија-Марс
1972   Хутсебаут, ИберИбер Хутсебаут (БЕЛ) Голдор-ИЈсберке
1973   Инт Вен, ВилиВили Ин‘т Вен (БЕЛ) Молтени
1974   Шпрингел, Херман ванХерман ван Шпрингел (БЕЛ) МИЦ-Лудо-Де Грибалди
1975   Вербек, ФрансФранс Вербек (БЕЛ) Маес-Ватни
1976   Планкерт, ВалтерВалтер Планкерт (БЕЛ) Маес-Рокадо
1977   Турау, ДитрихДитрих Турау (ГЕР) ТИ-Рели
1978   Мертенс, ФредиФреди Мертенс (БЕЛ) Фландрија-Велда-Лано
1979   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рели
1980   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рели
1981   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рели
1982   Богерт, ЈанЈан Богерт (БЕЛ) Еуроп Декор
1983   Такерт, ВилијамВилијам Такерт (БЕЛ) Сплендор-Еурошоп
1984   Остербош, БертБерт Остербош (ХОЛ) Панасоник-Рели
1985   Андерсон, ФилФил Андерсон (АВС) Панасоник-Рели
1986   Вандерерден, ЕрикЕрик Вандерерден (БЕЛ) Панасоник-Меркс-Агу
1987   Планкерт, ЕдиЕди Планкерт (БЕЛ) Панасоник-Исостар
1988   Бонтемпи, ГвидоГвидо Бонтемпи (ИТА) Карера Џинс-Вагабонд
1989   Планкерт, ЕдиЕди Планкерт (BEL) АДР=Корс Лајт
1990   Лилхолт, СоренСорен Лилхолт (ДАН) Хистор-Сигма
1991   Лудвиг, ОлафОлаф Лудвиг (ГЕР) Панасоник-Спортлајф
1992   Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Лото-Мавик-МБК
1993   Чиполини, МариоМарио Чиполини (ИТА) МГ-Маглифицио
1994   Чмил, АндрејАндреј Чмил (БЕЛ) Лото
1995   Лејзен, БартБарт Лејзен (БЕЛ) Мапеи-ГБ-Латексо
1996   Боман, КарлоКарло Боман (БЕЛ) Мапеи-ГБ
1997   Дајк, Хендрик ванХендрик ван Дајк (БЕЛ) ТВМ-Фарм Фритес
1998   Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Мапеи-Брикоби
1999   Петегем, Петер ванПетер ван Петегем (БЕЛ) ТВМ-Фарм Фритес
2000   Иванов, СергејСергеј Иванов (РУС) Фарм Фритес
2001   Чмил, АндрејАндреј Чмил (БЕЛ) Лото-Адеко
2002   Пјери, ДариоДарио Пјери (ИТА) Алесио
2003   Јонг, Стивен деСтивен де Јонг (ХОЛ) Рабобанк
2004   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Давитамон
2005   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Инерџетик
2006   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Инерџетик
2007   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Инерџетик
2008   Арвесен, Курт АслеКурт Асле Арвесен (НОР) Тим ЦСЦ
2009   Поцато, ФилипоФилипо Поцато (ИТА) Катјуша
2010   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим Саксо Банк
2011   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Леопард Трек
2012   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ
2013   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (SUI) РадиоШек-Леопард
2014   Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Канондејл
2015   Томас, ГерајнтГерајнт Томас (ВБР) Тим Скај
2016   Квјатковски, МихалМихал Квјатковски (ПОЛ) Тим Скај
2017   ван Авермет, ГрегГрег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим
2018   Терпстра, НикиНики Терпстра (ХОЛ) Квик-Степ Флорс
2019   Штибар, ЗдењекЗдењек Штибар (ЧЕШ) Декојнинк-Квик Степ

Повеќекратни победнициУреди

Победи Возач Изданија
5   Том Бонен (БЕЛ) 2004, 2005, 2006, 2007, 2012
4   Рик ван Лој (БЕЛ) 1964, 1965, 1966, 1969
3   Јан Рас (ХОЛ) 1979, 1980, 1981
  Фабијан Канчелара (ШВА) 2010, 2011, 2013
2   Еди Планкерт (БЕЛ) 1987, 1989
  Јохан Музеув (БЕЛ) 1992, 1998
  Андреј Чмил (БЕЛ) 1994, 2001

Победи по земјаУреди

Победи Држава
38   Белгија
6   Холандија
4   Италија
3   Швајцарија
2   Германија
1   Австралија,   Обединето Кралство,   Данска ,   Молдавија,   Норвешка,   Полска,   Русија,   Словачка,   Чешка

НаводиУреди

  1. „E3 Harelbeke eerste Vlaamse Worldtourwedstrijd volgend seizoen op vrijdag 23 maart“ (холандски). Nieuwsblad. 15 јуни 2011. Посетено на 31 јули 2011.

Надворешни врскиУреди