Демографија на Авганистан

Викимедиина категорија

Населението во Авганистан е околу 38.928.346 според податоци од 2020 година, што вклучува околу 3 милиони авганистански граѓани кои живеат како бегалци во Пакистан и во Иран.[4] Нацијата е составена од мултиетничко и повеќејазично општество, што ја рефлектира нејзината местоположба покрај историските патишта за трговија помеѓу Средна Азија, Јужна Азија и Западна Азија . Етничките групи се Таџици, Паштуни, Хазари, Узбеци, Ајмаци, Туркмени, Белуџи и уште неколку други.[5][6]

Демографија на Авганистан
Спортски навивачи на Стадион Гази во престолнината Кабул, кој е мултиетничики според населението
Население38,928,346 (2020)
Прираст2.34% (2016)
Родност38.3 раѓања /1,000 население (2016)
Смртност13.7 починати/1,000 население (2016)
Животен век60.5 години (2015)[1]
 • мажи59.3 години
 • жени61.9 години
Плодност5.33 родени деца/женски (2015)
Новороденечка смртност66.3 починати /1,000 живи родени [2]
Старосна структура
0-14 г.42.3% (мажи 6,464,070/жени 6,149,468)
15-64 г.55.3% (мажи 8,460,486/жени 8,031,968)
65- г.2.4% (мажи 349,349/жени 380,051)
Полов сооднос
При раѓање1.05 мажи/жени
Под 15 г.1.03 мажи/жени
15-64 г.1.04 мажи/жени
65-over0.87
Народ
Националностnoun: Afghan(s)
МнозинскиТаџици, Паштуни, Хазари, Узбеци, и други
Јазик
Службендари и паштунски [3]
Говорендари, паштунски, узбечки и други

Приближно 46% од населението е под 15-годишна возраст, а 74% од сите Авганистанци живеат во рурални области.[2] Просечна жена раѓа пет деца во текот на целиот свој живот, што е највисока стапка на плодност надвор од Африка. 6,8% од сите бебиња умираат при породувањето на детето или во зародиш. Очекуваниот животен век е пријавен во 2015 година на 60,5 години [1] и само 0,04% од населението има ХИВ.[5]

Дари и паштунскиот се официјални јазици во земјата.[3] Дарискиот, кој е познат како авганистанско-персиски јазик, функционира како лингва франка. Паштунскиот јазик е широко користен во регионот јужно од планините Хиндукуш и реката Инд во соседен Пакистан. Узбечкиот и туркменскиот јазик се помали јазици што се зборуваат во делови на северот.[5] Повеќејазичноста е вообичаена низ целата земја, особено во поголемите градови.

Исламот е религија на повеќе од 99% од граѓаните на Авганистан. Околу 80% од населението практикуваат сунитски ислам и припаѓаат на ханафистичката исламска школа, додека 15-20% се следбеници на шиитски ислам;[5][7] од кои мнозинството припаѓаат на гранката „Дванаесетници“, со помал број на Исмаили. Останатите 1% или помалку практикуваат други религии како што се сикизам и хиндуизам. Со исклучок на урбаното население во главните градови, повеќето луѓе се организирани во племенски и други сродни групи, кои ги следат своите традиционални обичаи. Поголемиот дел од населението на земјата живее во рурални области и е вклучено во земјоделски активности .

Историја

уреди

Првиот попис на Авганистан бил извршен само во 1979 година, но пред тоа постоеле неколку обиди за спроведување пописи во одделни градови.[8] Според пописот од 1876 година, Кабул имал население од 140.700 луѓе.[9] Во Кандахар во 1891 година бил извршен попис на населението, според кој во градот живееле 31.514 луѓе, од кои 16.064 биле мажи и 15.450 биле жени.[10]

Статистика на население

уреди

Од 2020 година, вкупното население во Авганистан е околу 38.928.346 [5] што вклучува 3 милиони авганистански државјани кои живеат и во Пакистан и во Иран. Авганистанската Централна организација за статистика (АЦО) во 2011 година изјавила дека вкупниот број на Авганистанци кои живеат во Авганистан е околу 26 милиони и до 2017 година достигнала 29,2 милиони. Од нив, 15 милиони се машки, а 14,2 милиони се жени.[11] Околу 22% од населението е градско подрачје, а останатите 78% живеат во рурални области.[4]

Населението е пријавено во 1979 година на околу 15,5 милиони.[12] Од 1979 година до крајот на 1983 година, околу 5 милиони луѓе ја напуштиле земјата за да се засолнат во соседниот северозападен Пакистан и источен Иран. Овој егзодус во голема мера не бил контролиран од ниту една влада. Авганистанската влада во 1983 година пријавила население од 15,96 милиони жители, што се претпоставува дека вклучува и егзодус.[13]

Се претпоставува дека приближно 600.000 до 2 милиони Авганистанци би можело да бидат убиени за време на различните војни од 1979 до 2001 година.[14] Овие бројки се многу сомнителни и никогаш не е направен обид да се проверат.[13] Се очекува населението на земјата да достигне 82 милиони до 2050 година.[15]

Урбаните области доживеале брз раст на населението во последната деценија, што се должи на враќањето на над 5 милиони иселеници. Единствениот град во Авганистан со над милион жители е неговиот главен град Кабул. Другите најголеми градови во земјата се прикажани на табелата подолу.

Возрасна структура

уреди
 
Пирамида на населението 2016 година
 • 0–14 години: 42,3% (маж 6,464,070 / жена 6,149,468)
 • 15–64 години: 55,3% (маж 8,460,486 / жена 8,031,968)
 • 65 години и повеќе: 2,4% (маж 349.349 / жена 380.051) (проценка 2011 година) )

Стапка на раст на населението

уреди

Во 1979 година, бројот на населението се проценува на околу 15,5 милиони. 2,32% (2015 година) [5]

 • споредба на земјата со светот: 39

Урбанизација

уреди
 
Млади Авганистанци на музички фестивал во Кабул.
 • население во урбани места: 24% од вкупното население (2008)</br>
 • стапка на урбанизација: 5,4% годишна стапка на промена (2005–10)

Однос на пол

уреди
 • при раѓање: 1,05 мажи/жени</br>
 • под 15 години:1,05 мажи/жени жени</br>
 • 15–64 години: 1,05 мажјаци/жени</br>
 • 65 години и повеќе: 0,93 мажи/жени</br>
 • вкупно население: 1,05 мажи / жени (2009)

Статистички податоци

уреди

Проценки на ООН

уреди
Период Родени Починати Природни промени ПСН1 СС1 ПП1 ВСП1 ССН1
1950–1955 403,000 295,000 108,000 52.9 36.9 16.0 7.45 275.0
1955–1960 440,000 291,000 149,000 52.9 34.8 18.1 7.45 260.6
1960–1965 488,000 295,000 192,000 52.8 32.7 20.2 7.45 245.4
1965–1970 545,000 304,000 242,000 52.6 30.3 22.4 7.45 228.1
1970–1975 610,000 313,000 297,000 52.1 27.9 24.2 7.45 211.4
1975–1980 657,000 307,000 350,000 51.5 25.6 26.0 7.45 194.5
1980–1985 630,000 259,000 371,000 51.8 24.1 27.7 7.45 182.8
1985–1990 597,000 207,000 390,000 52.2 22.7 29.5 7.47 171.9
1990–1995 714,000 210,000 505,000 52.6 21.4 31.2 7.48 161.8
1995–2000 914,000 239,000 675,000 52.4 20.1 32.3 7.65 152.3
2000–2005 1,057,000 248,000 810,000 48.4 18.3 30.1 7.18 143.7
2005–2010 1,142,000 240,000 902,000 45.1 16.8 28.3 6.37 136.0
2010–2015 1,130,000 233,000 897,000 45.1 16.8 28.3 5.26 136.0
2015–2020 1,158,000 234,000 924,000 45.1 16.8 28.3 4.41 136.0
2020–2025 1,167,000 240,000 927,000 45.1 16.8 28.3 3.71 136.0
1 ПСН= Природна стапка на наталитет (на 1000); СС = Стапка на смртност (на 1000); ПП= Природни промени (на 1000); ВСП = Вкупна стапка на плодност (број на деца по жена); ССН= Стапка на смртност кај новороденчиња на 1000 раѓања
<Извор:[16]

Плодност и раѓања

уреди

Стапка на вкупна плодност (TFR) (посакувана стапка на фертилитет) и сурова стапка на раѓање (CBR):[17]

Година ПСН (вкупно) ВСП (вкупно) ПСН (урбано) ВСП (урбано) ПСН (рурално) ВСП (рурално)
2010 35,6 5.1 34,7 4,5 35,9 5.2
2015 36,8 5,3 (4,4) 35,8 4,8 (3,7) 37.1 5,4 (4,6)

Податоци за плодност според провинција (Програма DHS):[18]

Провинција Вкупна стапка на плодност
(2015)
Кабул 4.6
Каписа 4.8
Парван 5,7
Вардак 4.2
Логар 4.2
Нангархар 6.4
Лагман 7.3
Паншир 3.2
Баглан 4.4
Бамјан 5.4
Газни 2.8
Пактика 5.3
Пактија 5.2
Хост 5.6
Кунар 6.8
Нуристан 8.9
Бадакшан 5.3
Такар 5,7
Кундуз 4.4
Саманган 5.1
Балх 5.5
Сар-е Пол 4.8
Horор 5.8
Дајкунди 5.2
Урозган 8.8
Забул 5.1
Кандахар 6.5
Јавзјан 3.9
Фаријаб 6.2
Хелменд 4.7
Бадгис 6.6
Херат 4.8
Фарах 5.4
Нимруз 5.4

Структура на населението

уреди

Структура на населението (1 јули 2012) (Податоците се однесуваат на населеното население засновано на Пописот на населението во 1979 година и најновиот список на домаќинства. Бегалците од Авганистан во Иран, Пакистан и околу 1,5 милиони номади не се вклучени):[19]

Очекуван животен век

уреди
 • вкупно население: 60,5 години (2015 година)[1][20]
 • споредба на земјата со светот: 214
  • мажи: 59,3 години (2013)
  • жени: 61,9 години (2013)
Период Очекуван животен век Период Очекуван животен век
1950–1955 28,6 1985–1990 47,7
1955–1960 31.1 1990–1995 51,7
1960–1965 33.4 1995–2000 54.2
1965–1970 35,6 2000–2005 56,9
1970–1975 37,8 2005–2010 60.0
1975–1980 40,4 2010–2015 62.3
1980–1985 43,6
 • Извор: UN World Population Prospects [21]

Индикатори за развој и здравје

уреди
 
Собир на ученици во 2006 година во училиште во провинцијата Нангархар .

Писменост

уреди
Дефиниција : Луѓе над 15 години кои можат да читаат и пишуваат
Вкупно население: 43,2 (2019) [5]
Мажи: 58%
Жени: 29%

Очекуван животен век на училиштето (основно до терцијарно образование)

уреди
 • вкупно: 11 години
  • мажи: 13 години
  • жени: 8 години (2014)

ХИВ / СИДА - стапка на преваленца кај возрасните

уреди
 • 0,04% (2015) [5]

ХИВ / СИДА - луѓе кои живеат со ХИВ / СИДА

уреди

До 6.900 (проценка за 2015 година) [5][22]

Во 2008 година, здравствените власти во Авганистан објавиле 504 случаи на луѓе кои живеат со ХИВ, но до крајот на 2012 година бројките достигнале 1,327. Министерството за здравство на нацијата изјавило дека повеќето од пациентите со ХИВ биле меѓу интравенски корисници на дрога и дека 70% од нив биле мажи, 25% жени, а останатите 5% деца. Тие живееле во Кабул, Кандахар и Херат, провинциите од каде луѓето прават најмногу патувања во соседните и странските земји.[23] Во врска со Кандахар, биле пријавени 22 случаи во 2012 година. Раководителот на одделот за превенција од СИДА, д-р Хамајун Реман изјавил дека биле прегледани 1.320 примероци од крв, а 21 биле позитивни. Меѓу 21 пациент, 18 биле машки и три биле жени кои се разболеле од смртоносниот вирус од своите сопрузи. Тој изјавил дека четири лица достигнале критична фаза додека три починале. Главниот извор на болеста бил употребата на шприцеви што ги користеле наркоманите [24] Во земјата има приближно 23.000 зависници кои инјектираат дрога во нивните тела користејќи шприцеви

 • споредба на земјата со светот: 168

ХИВ / СИДА – смртност

уреди
 • До 300 (проценка за 2015 година) [5]

Големи заразни болести

уреди

Степен на ризик: висок

 • Храна или болести на вода: бактериска и протозоална дијареја, хепатитис А и тифусна треска
 • Вектор-сноси болести: маларија
 • Болести на контакт со животни: беснило
 • Забелешка: WH5N1 е откриен птичјиот грип во оваа земја; тоа претставува занемарлив ризик заклучно со 2009 година. 

[ потребно е цитирање ]

Етнички групи

уреди

Во август 2017 година започнала употребата на е-лични карти на национално ниво (е-Таскирас). Етничката припадност на секој граѓанин е дадена во пријавата. Овој процес ги открива точните бројки за големината и составот на етничките групи во земјата.[25]

Во членот четири од Уставот на Авганистан се споменуваат вкупно 14 етнички групи. Приближната распространетост на етнолингвистичките групи е прикажана на картата надесно и наведени во табелата подолу:

Етнички групи во Авганистан
Етничка група Слика Неодамнешна проценка[26] Проценка пред 2004 [27][28][29]
Таџици   27% 40%
Паштуни
 
42% 35%
Хазари   9% 9-10%
Узбеци   9% 5-6%
Ајмаци 4% 3%
Туркмени 3% 2,5%
Белуџи   2% 4%
Останати (Пашајци, Нуристанци, Арапи, Брагујци, Памирски народи, Гуџари итн.) )   4% 7%

Неодамнешната проценка во горенаведениот графикон е она што е поддржано од подолу националните анкети, кои имале за цел да знаат како се чувствувала група од околу 804 до 8706 мештани во Авганистан за тековната војна, политичката состојба, како и економската и социјални прашања што влијаат на нивниот секојдневен живот. Десет истражувања биле спроведени помеѓу 2004 и 2015 година од Фондацијата Азија (примерок е прикажан на табелата подолу; истражувањето во 2015 година не содржело информации за етничката припадност на учесниците) и едно помеѓу 2004 и 2009 година со заеднички напор на радиодифузијата компаниите NBC News, BBC и ARD .[30][31]

Одговори во врска со етничката припадност дадени од 804 до 13.943 Авганистанци во анкетите за национално мислење
Етничка група „Авганистан: Каде стојат работите“ (2004–2009) [31] „Истражување на авганистанскиот народ“ (2006) [30] „Истражување на авганистанскиот народ“ (2007) „Истражување на авганистанскиот народ“ (2012) „Истражување на авганистанскиот народ“ (2014) „Истражување на авганистанскиот народ“ (2018)
Таџици 38-40% 39,1% 35% 36% 38% 37%
Паштуни 37-40% 38,9% 37% 38% 35% 36%
Хазари 15% 17% 16-18% 18% 20% 25%
Узбеци 8% 10% 13% 14% 14% 15%
Ајмаци 0-0% 0,1% 1% 1% 1% 1%
Туркмени 1-2% 1,7% 3% 2% 2% 2%
Белуџи 2% 5% 6% 6% 8% 10%
Останати (Пашајци, Нуристанци, Арапи, Брагујци 0-4% 1,4% 2% 3% 5% 5%
Без мислење 0-2% 0% 0% 0% 0% 0%

Јазици

уреди

Дари, кој е признат како авганистански пперсиски, служи како лингва франка во поголемиот дел од Авганистан. Тој е јазик на кој се прибегнува кога луѓето од различни етнички групи треба да вршат деловни активности или на друг начин да комуницираат, а го зборуваат мајчин јазик од таџикистанците, хазарите и аимаците; вкупно 85% од населението може да зборува дарискп-персиски.[32] Паштунскиот јазик е широко користен во југоисточните и источните области на земјата каде етничките Паштуни се мнозинство, вклучително и со мнозинството Пакистански Паштуни и Авганистанци во Пакистан . Државната химна на Авганистан се чита на паштунски.

Узбечки и туркменски се зборува во одредени делови на северните провинции, главно меѓу узбекистанските и туркменските племиња. Помал број Авганистанци течно зборуваат и урду, арапски и други јазици. Англискиот јазик се учи во училиштата и постепено станува популарен меѓу помладата генерација.

Јазици во Авганистан
Јазик Recent estimate [33] Pre-1992 estimates [27][34][35]
Дари 77% 85-90%
Паштунски 48% 50-55%
Узбекистански 11% 9%
Туркменски 3% 500 000 звучници
30 други ( Балочи, Нуристани, Пашаји, Брахуи, Хиндко, Памири, Киргистан, Гујари, Арапски, итн.) ) 4% 4%

Врз основа на информации од најновите анкети на националното мислење, до 79% изјавиле дека можат да зборуваат или разбираат дариски, а до 51% изјавиле дека можат да зборуваат или разбираат паштунски. На узбечки јазик се зборувало или разбирало до 11%, а туркменскиот јазик до 7%. Други јазици што можат да се зборуваат се арапски (4%) и балочи (2%).[30][31]

Религија

уреди
Религија во Авганистан (2012)
Религија Процент
Сунизам
  
84,7 %
Шиизам
  
15 %
Останати
  
0,3 %
 
Авганистански политичари и странски дипломати кои се молат во американската амбасада во Кабул .

Скоро целото авганистанско население е муслиманско, со помалку од 1% немуслиманско население. И покрај обидите за секуларизација на авганистанското општество, исламските практики преовладуваат во сите аспекти на животот. Исто така, исламската религиозна традиција и шифри, заедно со традиционалните практики, ги обезбедуваат главните средства за контрола на личното однесување и решавање на правни спорови. Исламот се користеше како главна основа за изразување противење на модернизацијата на Авганистан од страна на кралот Аманулах во дваесеттите години на минатиот век. Го користеле и муџахедините за време на Советско-авганистанската војна во 1980 - тите и денес од талибанците .

Припадниците на сиките и хинду-заедниците се претежно концентрирани во урбаните области. Тие броеле стотици илјади во 1970-тите, но над 90% оттогаш избегале поради авганистанските војни и прогонства.[36]

 • Ислам : 99,7% од вкупното население
  • Сунитски муслиман : 84% [5][7]
  • Шиитски ислам: 16%
 • други : помалку од 1%
  • Бахаизам
  • Сикизам : стотици
  • Хиндуизам : стотици
  • Зороастризам : непознато / непријавено
  • Христијанство : непознато
  • Јудаизмот (една позната личност)
  • Будизам : непознато
Анкети за национално мислење (религија)
Религија "A survey of the Afghan people" (2004)[30] "A survey of the Afghan people" (2006)[30] "A survey of the Afghan people" (2007)[30] "A survey of the Afghan people" (2008)[30] "A survey of the Afghan people" (2009)[30] "A survey of the Afghan people" (2010)[30] "A survey of the Afghan people" (2011)[30] "A survey of the Afghan people" (2012)[30]
Сунитски ислам 65% 67,9% 67% " " " " "
Шиитски ислам 27% 30,4% 32% " " " " "
Исмаилизмот 1% 1,2% 0% " " " " "
Хиндуизам 0% 0,1% 0% " " " " "
Будизмот 0% 0,1% 0% " " " " "
Сикизам 0% 0,1% 0% " " " " "

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 „Afghanistan“ (PDF). World Health Organization (WHO). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-07-22. Посетено на 2017-05-17.
 2. 2,0 2,1 „Afghanistan“. uis.unesco.org. Архивирано од изворникот на 2017-05-10.
 3. 3,0 3,1 „Article Sixteen of the Constitution of Afghanistan“. 2004. Архивирано од изворникот на October 28, 2013. Посетено на July 25, 2012. From among the languages of Dari, Pshto, Uzbeki, Turkmani, Baluchi, Pashai, Nuristani, Pamiri (alsana), Arab and other languages spoken in the country, Dari and Pashto are the official languages of the state.
 4. 4,0 4,1 Mohammad Jawad Sharifzada, уред. (November 20, 2011). „Afghanistan's population reaches 26m“. Pajhwok Afghan News. Архивирано од изворникот на January 1, 2013. Посетено на December 5, 2011.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 „Afghanistan“. Worldmeters. www.worldmeters.info. Посетено на 2019-05-30.
 6. Lieven, Anatol (21 April 2016). „What Chance for Afghanistan?“. Архивирано од изворникот на 22 April 2016.
 7. 7,0 7,1 „Chapter 1: Religious Affiliation“. The World's Muslims: Unity and Diversity. Pew Research Center's Religion & Public Life Project. August 9, 2012. Архивирано од изворникот на 26 December 2016. Посетено на 4 September 2013.
 8. CENSUS ii. In Afghanistan Encyclopædia Iranica
 9. (Gazetteer of Afghanistan VI, p. 333).
 10. Kandahar Newsletter, 10 August 1891, IOR L/P & S/7/63/1295
 11. „Afghan Population 29.2 Million - Pajhwok Afghan News“. www.pajhwok.com. Архивирано од изворникот на 2017-10-11.
 12. „Chapter 2. The Society and Its Environment“ (PDF). Afghanistan Country Study. Illinois Institute of Technology. стр. 105–06. Архивирано од изворникот (PDF) на 3 November 2001. Посетено на 12 October 2010.
 13. 13,0 13,1 „Population“. U.S. Library of Congress. 2008. Архивирано од изворникот на 2011-07-19. Посетено на 2010-10-12.
 14. „Afghanistan (1979–2001)“. Архивирано од изворникот на 2011-03-05. Посетено на 2010-10-12.
 15. „Afghanistan – Population Reference Bureau“. Population Reference Bureau. Архивирано од изворникот на 2013-12-02. Посетено на 2009-12-29.
 16. „World Population Prospects: The 2010 Revision“. un.org. Архивирано од изворникот на 2011-05-06.
 17. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-10-19. Посетено на 2014-06-30.
 18. „STATcompiler“. www.statcompiler.com. Посетено на 2020-02-17.
 19. „United Nations Statistics Division - Demographic and Social Statistics“. unstats.un.org. Архивирано од изворникот на 2016-03-31.
 20. „Life expectancy in Afghanistan rises past 60 years“. Pajhwok Afghan News. November 30, 2011. Архивирано од изворникот на May 14, 2012. Посетено на December 5, 2011.
 21. „World Population Prospects – Population Division – United Nations“. Посетено на 2017-07-15.
 22. „50pc surge in HIV cases, says Dalil“. Pajhwok Afghan News. December 3, 2011. Архивирано од изворникот на 2013-05-23. Посетено на 2011-12-05.
 23. „Over 1,300 HIV cases registered in Afghanistan“. Pajhwok Afghan News. December 1, 2012. Архивирано од изворникот на May 23, 2013. Посетено на 2012-12-02.
 24. „AIDS patients have doubled in Kandahar: Official“. Pajhwok Afghan News. December 2, 2012. Архивирано од изворникот на May 23, 2013. Посетено на 2012-12-03.
 25. Abasin Zaheer, уред. (May 26, 2013). „Senators stress caution in ID cards issuance“. Pajhwok Afghan News. Архивирано од изворникот на June 12, 2014. Посетено на 2013-05-04.
 26. https://web.archive.org/web/20131014200908/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2075.html?countryName=Afghanistan&countryCode=af&regionCode=sas&#af
 27. 27,0 27,1 „The World Factbok – Afghanistan“. The World Factbook/Central Intelligence Agency. University of Missouri. October 15, 1991. Архивирано од изворникот на April 27, 2011. Посетено на 2011-03-20. _#_Ethnic divisions: Pashtun 46%, Tajik 27%, Uzbek 9%, Hazara 9%-12%; minor ethnic groups include Chahar Aimaks, Turkmen, Baloch, and other
 28. „Ethnic Groups“. Library of Congress Country Studies. 1997. Архивирано од изворникот на 2009-01-10. Посетено на 2010-10-08.
 29. „PEOPLE – Ethnic divisions:“. The World Factbook/Central Intelligence Agency. University of Missouri. January 22, 1993. Архивирано од изворникот на 2019-03-24. Посетено на 2011-03-20. Pashtun 62%, Tajik 17%, Uzbek 4%, Hazara 4%-7%; minor ethnic groups include Chahar Aimaks, Turkmen, Baloch, and others
 30. 30,00 30,01 30,02 30,03 30,04 30,05 30,06 30,07 30,08 30,09 30,10 See:
 31. 31,0 31,1 31,2 „ABC NEWS/BBC/ARD poll - Afghanistan: Where Things Stand“ (PDF). Kabul, Afghanistan: ABC News. стр. 38–40. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-06-28. Посетено на 2010-10-29.
 32. Reinman, Suzanne L. (2010-09-21). „The World Factbook“. Reference Reviews. 24 (7): 7–8. doi:10.1108/09504121011077057. ISSN 0950-4125.
 33. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2017-09-20. Посетено на 2020-11-26.
 34. „AFGHANISTAN v. Languages“. Ch. M. Kieffer. Encyclopædia Iranica. Архивирано од изворникот на 2011-04-29. Посетено на 2010-10-10. A. Official languages. Persian (1) is the language most spoken in Afghanistan. The native tongue of 65-70 % of the population. Pashto (2) is the native tongue of 30-35 % of Afghans. Persian is split into numerous dialects.
 35. „Languages of Afghanistan“. SIL International. Ethnologue: Languages of the World. Архивирано од изворникот на 2009-01-30. Посетено на 2010-09-18.
 36. „Nearly 99% Of Hindus, Sikhs Left Afghanistan in Last Three decades“. TOLOnews. 20 June 2016.

Понатамошно читање

уреди

Надворешни врски

уреди