Туркмените се едни од најстарите туркиски народи. Денес вкупниот број на туркмените е околу 6 800 000. Туркмените претежно живеат во нивната матична земја Туркменистан, каде од вкупниот број на население тие се околу 85%. Освен во Туркменистан, тие живеат и во Ирак, Иран, Авганистан и Русија.

Туркмени
(Turkmen)
Вкупен број на населението 6 800 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик туркменски јазик
Религија Ислам

Галерија

уреди