Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиАјмаци е термин што се користи за означување номадски или полуномадски племиња со мешани монголско и иранско потекло. Племињата живеат во северен и северозападен Авганистан и Иран[1].

Тие се блиски со Хаџарите и во мал степен со таџиците. Тие живеат во оијраубуте: Гор, Ферах, Херат, Бадгис, Фарјаб, Џовзџан и Сар е Пол. Името потекнува од монголскиот назив за племе.

Тие се познати како чахар или (четирите) ејмаки, бидејќи биле четири племиња: тајманците, ферозхоите, темурите и џамшидите.

Наводи

уреди
  1. Janata, A. „AYMĀQ“. Во Ехсан Јаршатер] (уред.). Енциклопедија „Ираника“. САД: Универзитет „Колумбија“. Архивирано од изворникот на 2008-06-06. Посетено на 2008-10-30. Занемарен непознатиот параметар |Edition= (се препорачува |edition=) (help)

Дополнителна литература

уреди
  • Мекгрегор, Средна Азија, (Калкута, 1871)