Крајбрежјето на Александрија, современ град со најмалку 23 вековна историја.

Градовите се компактно изградени поголеми населби, во кои населението се занимава со повеќе дејности, при што доминираат секундарните и терцијарните, односно најголем дел од населението се занимава со неземјоделски дејности.

За дефинирање на градот се доминантни три обележја:

 • Популациско-демографски
 • Функционални
 • Морфолошки

Градот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Градот се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура.

Градот како тема во книжевностаУреди

Градот како тема во популарната музикаУреди

 • „Град на радиото“ (Radio City) - албум на американската поп-рок група „Биг стар“ (Big Star) од 1974 година.[19]
 • „Живеење за градот“ (Living for the City) - песна на американскиот музичар Стиви Вондер (Stevie Wonder) од 1973 година.[20]
 • „Град“ – песна на македонската рок-група „Д’ Далтонс“ од 2004 година.[21]
 • „Град со колиби“ (Shanty Town) - песна на реге-музичарот „Дезмонд Декер“ (Desmond Dekker) од 1972 година.[22]
 • „Градот на верзиите“ (Version city) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1980 година.[23]
 • „Во градот“ (In The City) - песна и албум на британската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1977 година.[24]
 • „Мрак на работ од градот“ (Darkness on the Edge of Town) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1978 година.[25]
 • „Градови“ (Cities) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1979 година.[26]
 • „Израснат во градот“ (Raised In The City) - песна на американската рок-група „Риплејсментс“ (The Replacements) од 1981 година.[27]
 • „Град без љубов“ (Grad bez ljubavi) - песна на хрватската рок-група „Азра“ (Azra) од 1981 година.[28]
 • „Среде градот“ (Midtown) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[29]
 • „Град“ - песна на српската рок-група „Екатарина Велика“ од 1986 година.[30]
 • „Валканиот стар град“ (Dirty Old Town) - песна на ирската рок-група „Поугс“ (The Pogues) од 1985 година.[31]
 • „Мал град“ (Small Town) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кугар Меленкамп (Peter Gabriel) од 1985 година.[32]
 • „Гитарски град“ (Guitar Town) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[33]
 • „Град“ (Grad) - песна на српската рок-група „Екатарина Велика“ од 1986 година.[34]
 • „Градови во прашина“ (Cities in dust) - песна на англиската рок-група Siouxsie And The Banshees од 1986 година.[35]
 • „Рударскиот град во црвените ридови“ (Red Hill Mining Town) - песна на ирската рок-група „У2“ (U2) од 1987 година.[36]
 • „Овој град“ (This Town) - песна на американската гранџ-група „Грин Ривер“ (Green River) од 1987 година.[37]
 • „Град-засолниште“ (City of Refuge) - песна на рок-групата „Ник Кејв енд д бед сидз“ (Nick Cave and the Bad Seeds) од 1988 година.[38]
 • „Градска болест“ (City Sickness) - песна на рок-групата „Тиндерстикс“ (Tindersticks) од 1993 година.[39]
 • „Фармер во градот“ (Farmer In The City) - песна на американскиот музичар Скот Волкер (Scott Walker) од 1995 година.[40]
 • „Над градот“ (Iznad grada) - песна на српската рок-група „Екатарина Велика“.[41]
 • „Големиот град“ (Veliki grad) - песна на југословенската рок-група „Фит“.[42]
 • „Град на гревот“ (Sin City) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[43]
 • „Градот наречен Зловолја“ (Town Called Malice) - песна на англиската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1982 година.[44]

Градот како тема во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 73.
 2. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 181.
 3. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 186-187.
 4. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 93-95.
 5. Лилјана Узуновиќ, „Читателот во земјата на романите или за нишката на Шехерезада“, во: Итало Калвино, Ако една зимска ноќ некој патник. Скопје: Магор, 2012, стр. 226.
 6. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 72.
 7. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 60-61.
 8. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 73.
 9. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 279-280.
 10. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 48-50.
 11. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 14.
 12. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 106-107.
 13. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 112-113.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 98-99.
 15. „Хронологија“ во: Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 160.
 16. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 97-98.
 17. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 247.
 18. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 45.
 19. YouTube, Big Star - Radio City (1974) (Full Album) (пристапено на 31.8.2017)
 20. YouTube, Stevie Wonder - Living for the City (пристапено на 27.3.2020)
 21. D’ Daltons, De Luxe. Avalon Produkcija, 027, 2004.
 22. DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)
 23. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)
 24. YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)
 25. YouTube, Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978) - Full Album (пристапено на 17.12.2017)
 26. YouTube, Talking Heads - Fear of Music (пристапено на 6.3.2018)
 27. YouTube, The Replacements - Sorry Ma, Forgot To Take...1981 (Full Album 2002)US (пристапено на 12.6.2017)
 28. YouTube, AZRA "Grad bez ljubavi" LIVE SINJ 1987. (пристапено на 12.1.2017)
 29. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 30. YouTube, EKV Grad (пристапено на 7.12.2016)
 31. YouTube, 08 Dirty Old Town by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)
 32. YouTube, Small Town John Mellencamp lyrics (пристапено на 31.10.2017)
 33. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 34. EKV Grad - YouTube (пристапено на 24.12.2017)
 35. YouTube, Siouxsie And The Banshees - Cities In Dust (пристапено на 26.9.2017)
 36. U2, The Joshua Tree, Cai 9218, Jugoton.
 37. DISCOGS, Green River ‎– Dry As A Bone (пристапено на 27.6.2019)
 38. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - City of Refuge (пристапено на 1.11.2017)
 39. DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)
 40. Discogs, Scott Walker ‎– Tilt (пристапено на 19.9.2018)
 41. YouTube, EKV iznad grada (пристапено на 7.12.2016)
 42. YouTube, Fit - 07 Veliki Grad (LIve Uz Rijeku) HQ (пристапено на 8.4.2017)
 43. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 44. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 45. IMDb, City Lights (1931) (пристапено на 18.12.2015)
 46. Узаврели град - филм (пристапено на 22.12.2019)
 47. Кинотека на Македонија, „Филмска програма - февруари 2017“ (пристапено на 7.3.2017)
 48. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 59.