Бел град (филм од 1988)

Бел град – ерменски документарен филм од 1988 година, во режија на Харутјан Хачатријан, кој е автор и на сценариото, заедно со Михаил Стамболтсјан.

СодржинаУреди

Акалкалаки, град во Грузија населен со Ерменци, е прикажан како бурлеска и во исто време трагичен модел на советски град. Филмот е снимен неколку години пред распадот на СССР и како да ги предвидува, од една страна, националните конфликти што следуваат, а од друга страна, растот на националните движења.[1]


НаводиУреди