Википедија:Уредувачки маратони 2020

Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2020 година биле организирани четири уредувачки маратони.

Прв маратонУреди

Човекови праваУреди

На 7 февруари 2020 година е одржан уредувачки маратон на тема „Човекови права“ во просториите на American Corner Skopje во периодот од 11:00 до 15:00. Настанот бил организиран во соработка со Институтот за човекови права. Потфатот бил дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права“ која имала за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права на Википедија.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Marija Chekredji
2 Majstoj
3 Тамара.Д
4 Илина19
5 Vesna87
6 Dandarmkd
7 Иван Ж
8 Инокентиј
Галерија

Втор маратонУреди

Волонтерство и дигитална младинаУреди

На 2 октомври 2020 година во периодот од 11:00 до 15:00 часот, во рамки на проектот МЛАДИХАБ — Дигитална младина, бил одржан уредувачки маратон на тема „Волонтерство и дигитална младина“ во просториите на веќе споменатата младинска организација.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Елена Киранџиска
2 Aantova
3 Petar159
4 Aatroxx
5 IvZaf
6 JANKOSKA91
7 MatAngel
8 Dandarmkd
9 Иван Ж

Трет маратонУреди

Дигитализација и младинаУреди

На 12 ноември 2020 година во периодот од 17:00 до 21:00 часот, во рамки на проектот МЛАДИХАБ — Дигитална младина, бил одржан уредувачки маратон на тема „Дигитализација и младина“ во просториите на веќе споменатата младинска организација.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Editormmmm
2 Ivana.vasileska
3 Biva 2
4 Wiki5iamk
5 Opstokorisnarabota
6 Filipinacot
7 МаријаБашеска
8 Bigbrother24
9 Annastasija
10 Mmucunska
11 Webdeveloper123
11 Mk2108
12 Иван Ж

Четврти маратонУреди

Информатика, математика, медицина и култураУреди

На 2 декеври 2020 година во периодот од 17:00 до 21:00 часот, во рамки на проектот МЛАДИХАБ — Дигитална младина, бил одржан нефизички и семрежен уредувачки маратон на темите „Информатика, математика, медицина и култура“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Sara Malako
2 Cikarskog
3 RisMarta
4 A.petkova91
5 Stacey.jan
6 Alex2201Bibi
7 Dandarmkd