Маријана Аларкон

Маријана Аларкон (20 ноември 1986 - 2 август 2014) — аргентинска активистка за човекови права фокусирана на работничките права за транс-жените, воспоставување државјанство и здравјето на трансродовите лица. Член на Народната библиотека Крисалида за род, сексуално-афективно разновидност и човекови права на Тукуман, таа била пионер во јавната видливост на транс заедницата во социјалната сфера на Сан Мигел де Тукуман . Од 2012 до 2014 година, таа спровела обука и сензибилизација на полициските сили во провинцијата Тукуман за целосна примена на Законот за родов идентитет.

Маријана Аларкон
Mariana Alarcón.png
Роден(а)20 ноември 1986(1986-11-20)
Тукуман, Аргентина
Починал(а)2 август 2014(2014-08-02) (возр. 27)
ЗанимањеАктивист

БиографијаУреди

Маријана Аларкан била родена во провинцијата Тукуман и пораснала во населбата Сан Мигел на Хуан XXIII, со прекар „Ла Бомбиља“ за високите стапки на општествено насилство.[1] Таа започнала да го манифестира нејзиниот транс-идентитет уште во многу рана возраст, издржувајќи дискриминација што ја натерало да се откаже од учењето по завршувањето на основното училиште.

КариераУреди

Во 2011 година, на Аларкон и било пристапено да учествува во Народната библиотека Крисалида за род, сексуално афективно разновидност и човекови права на Тукуман.[2] Преку Крислалида, таа се залагала за санкционирање на проектот за Законот за родов идентитет, кој бил донесен на 24 мај 2012 година како закон 26.743. Врз основа на ова, Аларман била една од првите трансродови луѓе кои имале пристап до исправање на документи за идентификација за да го одразат нејзиниот родов идентитет . Почнувајќи од септември 2012 година, таа организирала простор за повеќе транс-луѓе да бидат советувани за чекорите што треба да се преземат за спроведување на овој процес, како и вклучување на апликантите од заедницата на национална обука за управување со вработување.[3] Во Крисилида таа ја презела улогата на координатор на проектот за 2013-2014 година, преземајќи одговорност за линијата за транс труд на вклучување на библиотеката, каде што ги координирала образованието и обуката за работа за членовите на заедницата.[4] Таа ја насочила својата работа за видливост на сензибилизирање на општеството како обучувач, давајќи им на работилницата „Право на идентитет“ на безбедносните сили на Тукуман од 2012 до 2016 година.[5] Таа исто така ја водела споменатата работилница во Филозофскиот факултет на Националниот универзитет - Тукуман филозофија и за народниот правобранител во Тукуман. Таа, исто така, учествувала на универзитетскиот волонтерски проект „Млади, сексуални и репродуктивни права и разновидност“ (DSyR) и објавување на нејзините резултати.

ПризнанијаУреди

По смртта на Маријана Аларкон во 2014 година, следејќи ги упатствата на законот 26.657 и законот 26.743, собранието започнало собрание за артикулација на темите за сексуална разновидност и родови идентитети со перспектива за ментално здравје. Во чест на нејзината работа, во 2016 година бил назначен „Пријателски јазол Маријана Аларкон“, кој се состоело од простор за Прво слушање, кој обезбедувало не-клиничка грижа за ЛГБТ заедницата, нивните семејства, референтни групи и заедниците воопшто. Обезбедувало насоки и поддршка на оние кои присуствуваат, промовирајќи врски со државните служби.[6][7]

НаводиУреди

  1. "El barrio 'La Bombilla'". La Gaceta (Tucumán) (шпански). 18 февруари 2003. Посетено на 7 февруари 2020.
  2. "Tucumán: experiencia educativa para población trans" [Tucumán: Educational Experience for Trans Population]. A Las Siete (шпански). 3 декември 2012. Посетено на 7 февруари 2020.
  3. "Nueva etapa en la Línea de Inclusión Laboral Trans" [New Stage in the Trans Labor Inclusion Line]. A Las Siete (шпански). 12 јуни 2013. Посетено на 7 февруари 2020.
  4. "Buscan la inclusión laboral para travestis, transexuales y transgéneros" [Seeking Labor Inclusion for Cross-dressers, Transsexual, and Transgender People]. El Diario 24 (шпански). 13 јуни 2013. Посетено на 7 февруари 2020.
  5. "Sensibilizan a la Policía de Tucumán en el Derecho a la Identidad de Género" [Sensitizing the Tucumán Police to the Right of Gender Identity] (шпански). San Miguel de Tucumán: Национален Институт против дискриминација, ксенофобија и расизам - Тукуман. 14 август 2013. Посетено на 7 февруари 2020.
  6. "Presentan dispositivos del programa 'Diversidad y Salud Mental' en Tucumán" [Mechanics of the 'Diversity and Mental Health' Program Presented in Tucumán] (шпански). Tucumán Noticias. 5 декември 2017. Посетено на 7 февруари 2020.
  7. "Lanzaron un espacio de atención para personas LGBT" [A Service Space for LGBT People Launched]. La Gaceta (Tucumán) (шпански). 25 октомври 2017. Посетено на 7 февруари 2020.