Аматерскиот филм - нискобуџетна хобистичка филмска уметност што се практикува за страст и уживање, а не за деловни цели.

Болекс Х16. Оваа 16-милиметарска филмска камера била позната камера меѓу режисерите-аматери.
Сони Мавика ФД 5.

Организации уреди

Меѓународна организација за создатели на аматерски филмови е УНИЦА (Union International du Cinema Non Professionel); во САД, Американското филмско друштво (АМПС); во Канада, Друштвото на канадските кино-аматери (SCCA), во Обединетото Кралство тоа е Институт за аматерски кинематографи. Овие организации организираат годишни фестивали и конвенции. Постојат неколку фестивали на аматерски филмови што се одржуваат годишно во САД, Канада и Европа.

Создавање уреди

Аматерските филмови обично се снимале на филм од 16 мм или на филм од 8 мм (или Двоен-8 или Супер-8) сè до појавата на евтини видеокамери или дигитална опрема. Појавата на програми за компјутерско уредување дигитални видеа, во голема мера го проширил техничкиот квалитет што може да го постигне режисерот аматер. Аматерското видео станало избор за многу режисери кои поседуваат ниски буџети и се развило во многу гледана, па дури и продуцирана индустрија со употреба на VHS и дигитални видеокамкордери.

Забележителни филмови уреди

Голем број на аматерски филмови биле додадени во Националниот одбор за зачувување филм (NFPB) и Националниот филмски регистар (NFR), вклучувајќи ги:

Библиографија уреди

  • Ијан Крејвен (изд.) Филмови на домашно тло: Истражувања во аматерското кино. Кембриџ: Издаваштво на научници од Кембриџ.[1]
  • Франсис Дајсон (2012) Предизвикувачки претпоставки за аматерскиот филм од меѓувоените години: Аце-филмови и прва генерација на лондонски кино-клубови . Необјавена докторска теза, Норич: Универзитет во Источна Англија
  • Карен Л. Ишизука и Патриша Зимерман (уредници.) (2008) Рударство на домашните филмови: Ископувања во истории и спомени. Беркли: Универзитет во Калифорнија Прес.[2]
  • Хедер Норис Николсон (2012) Аматерски филм: Значење и пракса, 1927-77. Манчестер: Универзитетски печат во Манчестер.[3]
  • Рајан Шанд и Ијан Крејвен (уредници.) (2013) Раскажување во мали димензии: Откривање на аматерскиот фантастичен филм. Универзитетски печат во Единбург.[4]

Наводи уреди

  1. Movies on home ground : explorations in amateur cinema. Craven, Ian. Newcastle. ISBN 9781443841696. OCLC 850163333.CS1-одржување: друго (link)
  2. Mining the Home Movie : Excavations in Histories and Memories. Ishizuka, Karen L., Zimmermann, Patricia Rodden. Berkeley: University of California Press. 2007. ISBN 9780520939684. OCLC 723943549.CS1-одржување: друго (link)
  3. 1957-, Nicholson, Heather Norris (2012). Amateur film : meaning and practice, 1927-1977. Manchester: Manchester University Press. ISBN 9780719077739. OCLC 799144752.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  4. Small-gauge storytelling : discovering the amateur fiction film. Shand, Ryan,, Craven, Ian. Edinburgh. 2013-05-31. ISBN 9780748656356. OCLC 903489120.CS1-одржување: друго (link)

Надворешни врски уреди