Светски ден на бубрегот

Светски ден на бубрезите (WKD) е глобална кампања за здравствена свест која се насочува на важноста на бубрезите и влијанието на бубрежните заболувања и поврзаните здравствени проблеми ширум светот.

Светскиот ден на бубрезите се одбележува секоја година, вториот четврток во март. Во 2006 година на почетокот на овој празник, 66 земји го одбележале овој датум. За две години, овој број се искачи на 88. Светскиот ден на бубрезите е заедничка иницијатива на Меѓународното здружение за нефрологија (ISN) и Меѓународната федерација на фондации на бубрези (IFKF). Овој празник има за цел да ја подигне свеста за состојбите на бубрегот; иако многу од нив се лекуваат, тие се споредна медицинска грижа за поголемото население.

Надворешни врскиУреди