Каптологијата е студија за компјутерите како убедливи технологии.[1] Оваа област на истражување го истражува преклопниот простор помеѓу убедувањето воопшто (влијание, мотивација, промена на однесување, итн.) и сметачката технологија.[2] Ова вклучува дизајн, истражување и анализа на програмата на интерактивни компјутерски производи (како што се пајажина, програмска опрема, специјализирани уреди и сл.) Создадени со цел промена на ставовите или однесувањето на луѓето.[3]

Б.Џ. Фог во 1996 година го извлекол поимот каптологија од кратенката: „Computers As Persuasive Technologies“ (Компјутерите како убедливи технологии). Во 2003 година, тој ја објавил првата книга за каптологија, со наслов „Убедлива технологија: Користење на компјутери за промена на она што мислиме и правиме“.[4]

Каптологијата не е иста работа како Дизајн на однесување, според Б. Џ. Фог, кој е личноста која ги смислила и двата поима и ја создала основата за обете области.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Библиографија уреди

  • Fogg, B.J. (2003). Persuasive Technology: Using Computers to Change What We Think and Do. Morgan Kaufmann Publishers. ISBN 1-558-60643-2.
  • Teti, A. (2011). PsychoTech, il punto di non ritorno. La tecnologia che controlla la mente. Springer-Verlag Italia. ISBN 978-8-847-01814-3.

Надворешни врски уреди