Kitodo (Кратенка од key to digital objects; македонски: клуч до дигитални предмети) - софтвер со отворен код наменет за проекти за масовна дигитализација и поддршка за институции за културно наследство. Софтверот е имплементиран по меѓународни стандарди како што се METS, MODS и други формати што ги одржува Конгресната библиотека. Kitodo се состои од неколку независни модули кои служат за различни намени, како што се контрола на протокот на дигитализација, збогатување на описни и структурни метаподатоци и презентирање на резултатите пред јавноста на модерен и удобен начин. Го користат архиви, библиотеки, музеи, издавачи и комунални услуги за скенирање.[4]

Kitodo
ПрограмериKitodo Community Board[1]
Првично издание2004; пред 20 години (2004)
Стабилно издание2.1.0[2] / 23 мај 2017
Прог. јазикJava
Опер. системнезависна платформа
Јазицианглиски, германски
ВидДигитализација
ЛиценцаGNU GPL[3]

Структура уреди

Kitodo ги содржи двата главни модули Kitodo.Presentation и Kitodo.Production и следниве поставки:

  • Централно управување со дигиталните копии (слики)
  • Централно управување со метаподатоци: поддржува каталогизација и интеграција на метаподатоци од различни локации
  • Контролни механизми: тие се користат за контрола на напредокот на работата на партнерите
  • Извоз и увоз на интерфејси за метаподатоци и диигитални примероци од трети страни
  • Задачи за управување: управување со пораки за грешки, завршување на работните чекори за работа и пренесување на следниот чекор, вклучително и промена на партнерите
  • Независност на платформата: Kitodo е семрежен прилог и мора да биде дизајниран на овој начин, бидејќи партнерите во дигитализацијата на клиентот често се дистрибуираат низ целиот свет.

Прегледникот модул вклучува индексирач.

Компонентите за управување со дистрибуиран работен проток се интегрирани во производот за да се обезбеди управување со дистрибуирана комуникација и производство помеѓу различни партнери.

Историја уреди

До мај 2016 година, Kitodo бил познат како Goobi (Кратенка од Göttingen online-objects binaries; прев.: Гетингенски, бинари на мрежни предмети). Работниот тек на софтверот постои во две различни виљушки на оригиналниот софтвер Goobi. Додека изданието на заедницата Гооби, сега познато како Китодо, е во соработка со големите германски библиотеки и даватели на услуги за дигитализација, изданието Интранда е развиено од една компанија.[5][6] Китодо се користи во најмалку 8 германски библиотеки.

Во мај 2016 година, германското здружение „ Гооби“, „Губи Дигиталисиерен им Вереин е“ В. одлучило да го избере новото име Kitodo за да избегне правни проблеми со старото име Гооби.[7][8]

Наводи уреди

  1. „Kitodo. Digital Library Modules GitHub“. Kitodo. Key to digital objects e. V. 2 февруари 2013. Посетено на 12 ноември 2020.
  2. „Release Kitodo.Production 2.1.0“. Kitodo. Key to digital objects e. V. Посетено на 2018-02-24.
  3. „Kitodo. Key to digital objects“.
  4. „Kitodo - open source software for workflow management in digitization projects“. http://www.kitodo.org/en/: kitodo.org. Архивирано од изворникот на 2020-10-31. Посетено на 12 ноември 2020.
  5. „Goobi ist Verein“ (германски). Goobi.Digitalisieren im Verein e. V. 2013-02-02. Архивирано од изворникот на 8 декември 2015. Посетено на 12 ноември 2020.
  6. Harkiran Dhindsa and Rioghnach Ahern (19 октомври 2012). „Digesting Ingest“. Digital Welcome Library. Посетено на 12 ноември 2020.
  7. „Trademark Kitodo registered by "Goobi. Digitalisieren im Verein" e. V. at OHIM“. IP CENTRAL GmbH. Архивирано од изворникот на 13 мај 2016. Посетено на 12 ноември 2020.
  8. „Kitodo. Key to digital objects“. Goobi.Digitalisieren im Verein e. V. 12 април 2017. Архивирано од изворникот на 2020-10-31. Посетено на 12 ноември 2020.

Надворешни врски уреди