Денот на придружба на рацете

Денот на придружба на рацете (Join Hands Day) е првата сабота во мај. Тоа е национален ден на доброволци и годишен настан спонзориран од Братскиот сојуз на САД.

Позадина

уреди

Денот го започнале тогаш наречени Американски друштва за братски придобивки во 2000 година, во партнерство со Фондацијата „Бодови на светлината“. Имал за цел да се фокусира не само на волонтирање, туку и на развој на младински и возрасни односи.[1][2][3][4]

Во првите две години од Денот на придружба на рацете, од организациите било побарано да ги регистрираат своите Денот на придружба на рацете проекти преку службената мрежна страница. За неколку години, одреден број групи биле избрани да добијат парична награда за корисникот на нивниот проект или друга кауза и физичка награда и беа признати на годишната конференција на Националниот братски конгрес на Америка (НФЦА). Не била секогаш во првата сабота во мај; денот 2001 година се одржал на 16 јуни.[5]

Организаторите на Денот на придружба на рацете им нудат на учесниците идеи за групни волонтерски настани што можат да ги здружат возрасните и младите во служба на заедницата, како што се поправка на велосипеди за давање на загрозени деца и учење за одржување на велосипеди, собирање столици од различни форми и големини за сликање, а потоа и на аукција за достојна причина или поправка на надгробни споменици и подобрување на уредувањето на гробиштата и документирање на историски гробни места.[6]

Поврзано

уреди

Користена литература

уреди
  1. Join Hands Day web site, Aug 19, 2000 version, published at www.joinhandsday.org/main.html, архивирано на Internet Archive, пристапено на 2 октомври 2020
  2. Join Hands Day 2014 brochure Архивирано на 10 мај 2017 г., accessed June 23, 2016
  3. Thrivent Financial for Lutherans Join Hands Day page Архивирано на 6 февруари 2017 г., пристапено на 2 октомври 2020
  4. Assured Life Association Join Hands Day page Архивирано на 8 октомври 2020 г., пристапено на 2 октомври 2020
  5. Join Hands Day web site, Aug 3, 2001 version, published at www.joinhandsday.org, архивирано на Internet Archive, пристапено на 2 октомври 2020
  6. 50 Great JOIN HANDS DAY Project Ideas that Work Архивирано на 10 мај 2017 г., пристапено на 2 октомври 2020

Надворешни врски

уреди