Александар Петровиќ

Александар Саша Петровиќ (Париз, 14 јануари 1929 - Париз, 20 август 1994) бил српски режисер, професор на Факултетот за драмски уметности во Белград, писател и филмски теоретичар.[1] Тој се смета за еден од основачите на Југословенската култура.[2] Напишал и неколку книги за филмови.

БиографијаУреди

Александар Саша Петровиќ е роден во Париз во 1929 година. Студиите за режија ги започнал на ФАМУ, (позната филмска академија) во Прага. Дипломирал во 1955 година на Универзитетот во Белград, за историја на уметност. Неговиот филм ''Три'' бил номиниран за Оскар во 1966 година, а следната година добил награда на Канскиот филмски фестивал за филмот ''Собирачи на пердуви''. Еден од неговите најпознати филмови е ремек-делото ''Скоро ќе биде крајот на светот“, кое се смета за едно од врвните достигнувања на југословенската кинематографија. Петровиќ најде инспирација за тој филм во романот „ Злобни души “ на Фјодор Достоевски.

ФилмографијаУреди

НаводиУреди

 

ЛитератураУреди

  • Властимир Судар, Портрет на уметникот како политички дисидент: Животот и делото на Александар Петровиќ (Бристол: Интелект. 2013.  978-1-84150-545-9 . )

НаводиУреди

  1. http://www.imdb.com/name/nm0678249/
  2. Омаж домаћем аутору: Александар Саша Петровић