Ňň

Ň (мала буква ň ) — буква во словачката, чешката и туркменската азбука. Буквата е добиена од буквата n со надреден знак. Уникод кодовите за големата и мала буква се U+0147 and U+0148.[1][2] Во чешкиот и словачкиот се користи за гласот /ɲ/, односно гласот њ. Во туркменскиот се користи за гласот /ŋ/, односно носовката во зборот „банка“.

Наводи уреди

  1. „Unicode Character 'LATIN CAPITAL LETTER N WITH CARON' (U+0147)“. FileFormat.Info. Посетено на 27 July 2010.
  2. „Unicode Character 'LATIN SMALL LETTER N WITH CARON' (U+0148)“. FileFormat.Info. Посетено на 27 July 2010.

Поврзано уреди