Ĺĺ

Ĺ (мала буква ĺ) — буква во словачката азбука. Буквата е создадена од буквата 'l' со надреден знак. Оваа буква се користи само во овој јазик, но гласот се сретнува кај повеќе словенски јазици.

Словачки јазик

уреди

Во словачкиот јазик се користи за гласот [ ], односно согласно л, како во гласот 'лл' во 'каллив'.

Поврзано

уреди