Ďď

Ď (мала буква ď) — буква во словачката и чешката азбука. Буквата потекнува од латиничната буква ’d’ со додаден надреден знак. Оваа буква се користи за гласот /ɟ/ и е иста со македонската ѓ, но за нијанса потврда. Буквата се користела и за полапскиот јазик.

Поврзано уреди