Ŕŕ

Ŕ (мала буква ŕ) — буква во словачката и долнолужичката азбука. Буквата е создадена од буквата 'r' со надреден знак.

Словачки јазик Уреди

Во словачкиот јазик се користи за гласот [ r̩ː ], односно согласно р, како во гласот 'р' во 'срце'.

Долнолужички јазик Уреди

Во долнолужичкиот јазик се користи за палатална р, [ rʲ ].

Поврзано Уреди