26 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1275  Маргарет — кралица на Шкотска.
1726  Максимилијан II Емануелизборен кнез на Баварија.
1875  Светозар Марковиќ — српски политичар и публицист.
1916  Наум Туфекчиев — македонски револуционер.
1927  Херман Обрист — швајцарски и германски дизајнер и вајар.
1931  Ото Валах — германски хемичар.
1938  Александар Амфитеатров — руски писател.
1952  Јозеф Торак — австриско-германски вајар.
1960  Александар Белиќ — македонист.
1971  Фернандел — француски глумец.
1985  Тјалинг Копманс — холандско-американски математичар и економист.
1993  Бранислав Ѓурѓев — македонски историчар и османист.
1998  Теодор Шулц — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 1979 година.
2004  Борис Трајковски — претседател на Република Македонија.
2008  Бади Мајлс — американски рок и фанк тапанар.
2015  Јовица Јовановски — македонски музичар и џез гитарист.
2016  Нико Нестор — македонски пливач.
2018  Атанас Русоманов — макеоднски шахист.