Маргарет (кралица на Шкотска)

Маргарет (29 септември 124026 февруари 1275 била англиска принцеза и кралица на Шкотска. Таа била ќерка на англискиот крал Хенри III и кралицата Елеонора Прованска.

Маргарет (кралица на Шкотска)
Marketa skotsko.jpg
Кралица на Шкотска
На престол 26 декември 1251 – 26 февруари 1275
Сопружник Александар III
Деца
Маргарет
Александар
Династија Династија Плантагенет
Данкелдска династија
Татко Хенри III
Мајка Елеонора Прованска

На 26 декември 1251 година се омажила за кралот на Шкотска Александар III, со кој имала три деца: