10 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
461  Лав IIIIримски папа.
1241  Целестин IV — римски папа.
1444  Владислав III — крал на Полска.
1549  Павле III — римски папа.
1796  Катарина II Алексеевна — руска царица, наречена Катарина Велика.
1891  Артур Рембо — француски поет.
1907  Лазар Маџаров — македонски револуционер.
1938  Мустафа Кемал, наречен „Ататурк“ — турски државотворец, наречен „татко на Турците“.
1944  Миклош Радноти — унгарски поет.
1965  Алдо Нади — италијански мечувалец.
1968  Јован Бошковски — македонски писател, филмски критичар, преведувач и сценарист.
1982  Леонид Брежнев — советски државник.
2001  Кен Киси — американски писател.
2003  Ханан Банана — прв претседател на Зимбабве.
2006  Вера Ацева — македонска партизанка, борец во НОБ и народен херој на Југославија.
2007  Норман Мајлер — американски писател.
2010  Дино де Лаурентис — италијански филмски продуцент.
2011  Петар Краљ — српски и југословенски глумец.