{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зелениче|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Vinca minor ( вообичаени имиња помала бериќет или џуџеста перка ) тоа е вид на цветно растение од фамилијата на кучиња, родено во централна и Јужна Европа, од Португалија и Франција, на север до Холандија и балтичките држави, на исток до Кавказ, а исто така и југозападна Азија во Турција. Други народни имиња што се користат во одгледувањето вклучуваат мала бериќет, обична перка, а понекогаш во Соединетите Држави мирта или притаен мирта .[1]

Зелениче
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зелениче
Вид: Зелениче
Научен назив
Зелениче
Vinca minor
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Gentianales
Family: Apocynaceae
Genus: Vinca
Species:
V. minor
Binomial name
Vinca minor

Маргини на листовите за споредба; Винча мол горе, Винча мајор долу; забелешка без влакна маргина од V. мол, влакнеста маргина од V. мајор . Размер во mm.

Опис уреди

Vinca minor е заостаната подгрмушка, која се шири по земјата и се вкорени по стеблата за да формира големи клонални колонии и повремено да се промешува до 40 сантиметри(1.3 ст) високо, но никогаш збратимување или качување. Листовите се зимзелени, спротивни, 2-4.5 сантиметри (0.79 ин-1.77 ин) долги и 1-2.5 сантиметри (0.39 ин-0.98 ин) широко, сјајно темно зелено со кожена текстура и цела маргина.

Цветовите се осамени во пазувите на листовите и се произведуваат главно од рана пролет до средината на летото, но со неколку цвеќиња сè уште произведени до есен,тие се виолетово-виолетови (бледо виолетови или бели во некои култивирани селекции), 2-3 сантиметри (0.79 ин-1.18 ин) пречник, со венче со пет лобуси. Плодот е пар фоликули од 2.5 сантиметри (0.98 ин) долги, кои содржат бројни семиња.

Тесно сродниот вид Vinca major е сличен, но поголем во сите делови, а има и релативно пошироки листови со влакнеста маргина.

Одгледување уреди

 
Земјената покривка со густ раст

Видот најчесто се одгледува како почва во умерените градини поради неговото зимзелено зеленило, пролетните и летните цветови, леснотијата на одгледување и густата навика што ги задушува повеќето плевели. Некогаш вообичаено бил засаден на гробиштата во делови од јужниот дел на Соединетите Американски Држави, а натурализираниот бериќет можел да укажува на присуство на гробови чии други маркери исчезнале.[2]

Видот има малку штетници или болести надвор од својот роден опсег и е широко натурализиран и класифициран како инвазивен вид во делови од Северна Америка. Инвазијата може да се ограничи со отстранување на стеблата кои искоренуваат во пролет. Откако ќе се воспостави, тешко е да се искорени, бидејќи неговите восочни лисја ги отфрлаат повеќето прскања со хербициди на база на вода. Сепак, прскањето со глифосат лесно го убива растението за 2-3 недели. Отстранувањето вклучува сечење, проследено со итна примена на концентриран глифосат или триклопир на исечените стебла. Можеби ќе бидат потребни повторени хемиски третмани, заедно со ископување на корените каде што е изводливо.[3]

Култиви уреди

 
CV. „Аргентеовариегата“

Постојат бројни сорти, со различни цветни бои и разновидно зеленило. Многумина имаат помалку енергична навика од видот, и затоа се посоодветни за помали градини. Следниве сорти ја добија наградата за градинарски заслуги на Кралското хортикултурно друштво.[4]

 • 'Argenteovariegata' [5] (листовите имаат кремасти бели рабови)
 • 'Atropurpurea' [6] (бордо-виолетови цвеќиња)
 • 'Azurea Flore Pleno' [7] (двојни сини цветови)
 • „Боулсовата разновидност“ [8] (виолетово-сини цветови: исто така познати како „Боулсовото сино“ и „Ла Грав“)
 • „Ралф Шугерт“ [9]

Медицинска употреба: хемиски состојки уреди

Винка мол содржи повеќе од 50 алкалоиди, вклучувајќи го и винкаминот .[10] Други алкалоиди вклучуваат резерпин, резерпинин, акуаммицин, мајдин, винерин, ервин, винеридин, томбозин, винкамаџин, винканин, винканидин,[11][12][13] аповинкамин , винкаминол , дезоксининол .[14]

Винпоцетин (марка: Кавинтон, Интелектол; хемиско име: етил аповинкаминат) е полусинтетички дериват алкалоид на винкамин.

Боја уреди

Името на бојата бериќет е изведено од цветот.

Наводи уреди

 1. Foster, Rachel. „So Many Myrtles — Unraveling the confusion and contradiction“. Архивирано од изворникот на April 12, 2008. Посетено на December 2, 2019.
 2. Hobbs, Holly (2012-11-20). „Preservation group discovers Fairfax County's past as it cleans up graves“. Washington Post.
 3. „Vines“. NPS. November 11, 2010. Посетено на June 29, 2013.
 4. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 107. Посетено на 18 February 2019.
 5. „Vinca minor Argenteovariegata. RHS. Посетено на 17 March 2021.
 6. „Vinca minor Atropurpurea. RHS. Посетено на 17 March 2021.
 7. „Vinca minor 'Azurea Flore Pleno'. RHS. Посетено на 17 March 2021.[мртва врска]
 8. „Vinca minor 'Bowles's Variety'. RHS. Посетено на 19 February 2019.
 9. Vinca minor 'Ralph Shugert'. RHS. Посетено на 5 March 2021.
 10. Khanavi, M.; Pourmoslemi, S.; Farahanikia, B.; Hadjiakhoondi, A.; Ostad, S. N. (2010). „Cytotoxicity ofVinca minor“. Pharmaceutical Biology. 48 (1): 96–100. doi:10.3109/13880200903046187. PMID 20645762.
 11. Tulyaganov, T. S.; Nigmatullaev, A. M. (2000). „Alkaloids of Vinca minor“. Chemistry of Natural Compounds. 36 (5): 540. doi:10.1023/A:1002820414086.
 12. Yasui, Y.; Kinugawa, T.; Takemoto, Y. (2009). „Synthetic studies on [[:Предлошка:Chem name]]: Access to the 3a,8a-dialkyl-1,2,3,3a,8,8a-hexahydropyrrolo\2,3-b]indole skeleton“. Chemical Communications (28): 4275–7. doi:10.1039/b907210a. PMID 19585045. URL–wikilink conflict (help)
 13. Smeyers, Y. G.; Smeyers, N. J.; Randez, J. J.; Hernandez-Laguna, A.; Galvez-Ruano, E. (1991). „A structural and pharmacological study of alkaloids of Vinca Minor“. Molecular Engineering. 1 (2): 153. doi:10.1007/BF00420051.
 14. Farnsworth, N. R.; Draus, F. J.; Sager, R. W.; Bianculli, J. A. (2006). „Studies on Vinca major L. (Apocynaceae) I. Isolation of perivincine“. Journal of the American Pharmaceutical Association. 49 (9): 589. doi:10.1002/jps.3030490908.

Дополнително читање уреди

Надворешни врски уреди