Градови во Чешка

список на статии на Викимедија

Во Чешка официјално постојат 592 градски населби (септември 2008 г.). Една населба официјално станува град со акт на Републиката.

НазивУреди

Во чешкиот јазик градот се вика "место" (чеш. město, множ. města). Со поимот "место" се означуваат градови со различна големина, односно не постои соодветен термин за раздвојување на термините "град" и "велеград". Така, со истиот термин се означаува и главниот град Прага, како единствен во државата со преку милион жители, како и најмалото гратче Пребуз, со нешто повеќе од 80 жители.

Ова значи дека поимот град не е строго поврзан со бројот на жителите, туку за други битни карактеристики (градската историја, културната положба, стопанството, значењето во окружувањето и др.).

Статутарен градУреди

Покрај терминот град - место (т.е. město), за поголемите градови во официјални цели се користи и терминот статутарен град (чеш. statutární město). Тоа всушност е град со добиени градски права од страна на повисока инстанца (државата). Во 2008 г. имало 24 статутарни градови, кои истовремено биле и најголеми населби во државата (во најголем дел со повеќе од 50.000 жители).

Статутарниот град самиот сочинува општина, т.е. тој не ги опфаќа и околните села, што не е случај со останатите општини (град + села или само селска општина).

Список на градови со преку 30 илјади жителиУреди

Пописот на градовите е изготвен според податоците за 1 јануари 2009 г.

  • 1) Со ѕвездичка (*) се означени градовите - седишта на чешките краеви
  • 2) Со задебелени букви се означени статутарните градови
Ред Назив на градот Чешки назив Број на жители 2009 г.[1] Површина во км² Крај
1.   Прага* Praha 1.285.9951.285.995 496496 Прага
2.   Брно* Brno 405.337405.337 230230 Јужна Моравија
3.   Острава* Ostrava 314.590314.590 214214 Моравскошлески крај
4.   П’лзењ* Plzeň 173.936173.936 138138 П’лзењски крај
5.   Либерец* Liberec 105.229105.229 106106 Либеречки крај
6.   Оломоуц* Olomouc 102.134102.134 103103 Оломоучки крај
7.   Усти на Лаба* Ústí nad Labem 98.88498.884 9494 Устечки крај
8.   Ческе Будјејовице* České Budějovice 95.70995.709 5656 Јужночешки крај
9.   Храдец Кралове* Hradec Králové 95.89095.890 106106 Краловохрадечки крај
10.   Пардубице* Pardubice 90.75590.755 7878 Пардубички крај
11.   Хавиржов Havířov 83.55883.558 3232 Моравскошлески крај
12.   Злин* Zlín 75.86075.860 119119 Злински крај
13.   Кладно Kladno 69.90669.906 3737 Средночешки крај
14.   Мост Most 67.43867.438 8787 Устечки крај
15.   Карвина Karviná 62.66162.661 5757 Моравскошлески крај
16.   Фридек-Мистек Frýdek-Místek 59.00759.007 5252 Моравскошлески крај
17.   Опава Opava 58.80758.807 9191 Моравскошлески крај
18.   Дечин Děčín 52.28252.282 118118 Устечки крај
19.   Теплице Teplice 51.46151.461 2424 Устечки крај
20.   Карлови Вари* Karlovy Vary 51.46151.461 5959 Карловарски крај
21.   Јихлава* Jihlava 51.14351.143 7979 Височински крај
22.   Хомутов Chomutov 49.92649.926 2929 Устечки крај
23.   Преров Přerov 46.50346.503 5959 Средночешки крај
24.   Млада Болеслав Mladá Boleslav 45.50745.507 3131 Средночешки крај
25.   Простејов Prostějov 45.37845.378 3939 Оломоучки крај
26.   Јаблонец на Нисоу Jablonec nad Nisou 45.25445.254 3131 Либеречки крај
27.   Тшебич Třebíč 38.36238.362 5858 Височински крај
28.   Чешка Липа Česká Lípa 38.31838.318 6363 Либеречки крај
29.   Тринец Třinec 37.56937.569 8585 Моравскошлески крај
30.   Табор Tábor 35.59335.593 6262 Јужночешки крај
31.   Хеб Cheb 34.87334.873 9696 Карловарски крај
32.   Знојмо Znojmo 34.75934.759 6666 Јужна Моравија
33.   Пшибрам Příbram 34.46934.469 3333 Средночешки крај
34.   Орлова Orlová 32.73832.738 2525 Моравскошлески крај
35.   Трутнов Trutnov 31.03931.039 103103 Краловохрадечки крај
36.   Колин Kolín 31.01431.014 3535 Средночешки крај

Познати чешки градови со помалку од 30.000 жителиУреди

НаводиУреди

  1. Податоци за 1 јануари 2009 г. од Чешкото статистичко биро