Подготвување за фотографирање, на свадба во Торнбури Касл, Англија
Свадбена церемонија во црква во Финска.
„Свадба на утрешната улица“, слика од Јуриј Пименов на Советска поштенска марка.

Свадба или венчавка е церемонија на која две личности се соединуваат во брак. Свадбените традиции и обичаи не се секаде исти, тие вариират во сите култури, етнички групи, религии, предели, околини, држави и општествени класи. Поголем дел од свадбените церемонии вклучуваат замена на свадбени завети помеѓу парот, давање на подарок (прстен(и), симболичен подарок, цвеќиња, пари) и јавно прогласување на бракот од авторитетна фигура. На свадбата најчесто се носат специјални свадбени облеки и најчесто свадбената церемонија е проследена од свадбен прием. Музика, поезија, молитвеници или читања од Библијата или друга слична литература можат исто така што бидат вклучени во самата церемонија.

Свадбата како тема во уметноста и популарната култураУреди

Свадбата како тема во книжевностаУреди

Свадбата како тема во народната книжевностУреди

 • „В село се свадба чинеше“ - македонска народна песна.[13]
 • „Нико собра илјада сватои“ - македонска народна песна.[14]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[15]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[16]
 • „Добре дошле китени сватои“ - македонска народна песна.[17]
 • „Нејќет зетот ракија да пиет“ - македонска народна песна.[18]
 • „Добре дошол зетоштино“ - македонска народна песна.[19]
 • „Со ред врвите сватои“ - македонска народна песна.[20]
 • „Со ред врвете сватои“ - македонска народна песна.[21]
 • „Се сватои на коњи јаает“ - македонска народна песна.[22]
 • „Цела гора трендафил цутила“ - македонска народна песна.[23]
 • „Што ми бучит во гора зелена“ - македонска народна песна.[24]
 • „Куме ле, куме, кум Каравиле“ - македонска народна песна.[25]
 • „Забричил се зетоштина“ - македонска народна песна.[26]
 • „Зеташине туѓо земјанине“ - македонска народна песна.[27]
 • Женидбата на Груица Новаковиќ“ (Женидба Грујице Новаковића) - српска ајдучка песна.[28]

Свадбата како тема во филмотУреди

Свадбата како тема во музикатаУреди

 • „Черешна се од корен корнеше“ - македонска народна песна.[31]
 • Бела свадба“ (White wedding) - песна на британскиот рок-пејач Били Ајдол (Billy Idol) од 1982 година.
 • „Свадбата на Мери“ (Marie's wedding) - песна на северноирскиот пејач Ван Морисон и групата „Чифтанс“ (The Chieftains) од 1988 година.[32]
 • „Свадбени радосни извици во Вегас“ (Wedding Vows In Vegas) - песна на американската поп-група „Воз (Нот Воз)“ (Was (Not Was)) од 1988 година.[33]

Свадбата како тема во сликарствотоУреди

 • „Младоженец“ (Mladoženja) - слика на хрватскиот уметник Мартин Мехкек од 1965 година.[34]
 • „Цигански сватови“ (Ciganski svati) - слика на хрватскиот уметник Иван Генералиќ од 1936 година.[35]
 • „Невеста“ (Mladenka) - слика на хрватскиот уметник Мирослав Шутеј од 1982 година.[36]

НаводиУреди

 1. ден Доолаард, А.: „Свадба во Охрид“. Охрид, 2006.
 2. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 3. secanja.com - Mihailo Lalić (пристапено на 30.1.2016)
 4. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 80.
 5. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 164.
 6. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 44.
 7. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 118-119.
 8. Петре М. Андреевски, 'Дениција. Скопје: Три, 2005, стр. 60-61.
 9. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 47.
 10. „Белешка о писцу“, во: Милорад Павић, Кутија за писање. Београд: Народна библиотека Србије, 2012, стр. 121.
 11. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 21.
 12. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 119-121.
 13. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 70.
 14. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 87-88.
 15. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 88.
 16. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 88.
 17. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 18. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 19. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 89.
 20. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 21. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 22. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 90.
 23. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 91.
 24. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 91-92.
 25. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 92.
 26. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 93.
 27. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 93.
 28. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 31-42.
 29. IMDb, Svadba (1973) (пристапено на 30.1.2016)
 30. IMDb, My Big Fat Greek Wedding (2002) (пристапено на 26.3.2019)
 31. YouTube, Ceresna Se Od Koren, Kornese - Macedonian Song (пристапено на 5.11.2019)
 32. Van Morrison and The Chieftains, Irish Heartbeat, Polygram Music, 834 496-2.
 33. Was (Not Was) "Wedding Vows In Vegas" (пристапено на 8.11.2017)
 34. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 35. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 36. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.