Отвори го главното мени

Иван Генералиќ

југословенски сликар

Иван Генералиќ (21 декември 191427 ноември 1992) бил хрватски наивен сликар.

БиографијаУреди

По професија бил земјоделец. Со цртање почнал да се занимава од најраната младост, а со сликарство од 1930 година, кога се запознава со Крсто Хегедушиќ, кој го обучува за сликарска техника. Професорот Хегедушиќ бил импресиониран од скиците од Иван Генералиќ и му помогнал да ја организира својата прва изложба во Уметничката комора во Загреб, во 1931 година. Генералиќ едно време водел сликарско училите во Хлебина.

 
Иван Генералиќ

НаводиУреди