Благодарни сме за вашите уредувања на Википедија, и ве охрабруваме да продолжите така! Сепак, ќе ве молам да ја прочитате статијата Википедија:Авторски права. Имено, забележав дека некои од новите статии се повреда на авторските права. Организацијата Викимедија годишно се справува со голем број тужби во врска со повредата на нечии авторски права, и должност ми е, како администратор, да ви посочам дека постои неовластено користење на материјали на следниве статии:

Содржините од владините сајтови, не знам дали се заштитени со авторски права, бидејќи по законот, сите публикации на извршната власт со официјален карактер не подлежат под таква заштита. За горенаведените статии, ќе ве замолам да ги смените доволно да не ги повредуваат авторските права, во спротивно ќе треба да ги избришеме. Поздрав. --FlavrSavr 01:36, 9 Јуни 2006 (UTC)

Здраво! уреди

Можеш ли да го видиш: Википедија:Портал/Правопис и граматика? Има една дискусија во врска со употреба на времињата во статиите, која создаде доста негативна енергија во Википедијава, и би сакал да ја решиме со некакво заедничко решение. --FlavrSavr 23:06, 11 Јуни 2006 (UTC)

Ок ке ѕирнам. Поздрав!

За црквите и совети уреди

Гледам уредуваш статии за црквите во Македонија. Тое е одлично. Мислам дека ти и Majahm можете чуда да направите на таа тема. Препорачувам да го користиш шаблонот {{Македонска црква-никулец}} кој денес го изработив, за статиите кои ги сметаш за никулци. Друга работа - препорачливо е називите на статиите да не позчнуваат со „Црква ...“ заради тоа што нивното индексирање понатаму е невомзожно, а и луќето ја бараат црквата по името. Затоа предлагам „црква“ да стои во заграда по името, како би се различила од статијата за дотичниот светец (било постоела или не). Пример: Св. Архангел Михаил (црква).

За потпис користи го второто копче (од десно на лево) веднаш над текстот што личи на шкрабаница (до прешкртаното W). Исто така можеш прилагодиш како корисничкото име да ти се појавува во потписот (доколку сакаш). Ова се наоѓа во опцијата „прилагодувања“ на самиот врв на страницава.

Акцентираните букви се наоѓаат во знаковникот под копчињата за зачувување на страницата и преглед. Во случај да користиш Internet Explorer и имаш проблеми со акцентираното „и“, види четврта актуелност горе на десната половина од главната (почетна) страница на Википедија. Таму е објаснето што да направиш.

Текстуалните ресурси мора да се цитираат, тоа е стриктно правило. Меѓутоа можеш слободно да копираш и преведуваш текст и илустрации (и др. медија) од било која друга Википедија, доколку ги ископираш нивните референци, се разбира. Исто така слободно подигај која било медија за која сметаш дека е во јавен домен.

Мал водич низ воспоставената терминологија за поднаслови:

 • ==Надворешни врски== (тематски поврзани „линкови“ кои водат до невикипедиска веб-страна)
 • ==Видете исто така== (тематски поврзани статии на Википедија)
 • ==Библиографија== (себеобјаснително)
 • ==Извори== или ==Наводи== („референци“)
 • Останатите поднаслови се по твоја волја и зависат од содржината која ја пишуваш.

Кога редиш статии треба пред секоја да стои син квадратче (како овие погоре), а тоа се прави со ставање на ѕвездичка пред називот. Доколку сакаш да набројуваш нешто (под 1, под 2 итн.) користи тараба пред секој нов ред, на ист начин како и ѕвездичката.

Важно е да се спомене дека статиите на Википедија мора да бидат вики-форматирани, што значи дека мораат да се разделуваат на поднаслови за да бидат содржински осмислени за читателот. Исто така вики-форматирање подразбира задолжително поставување на што повеќе внатрешни врски во текстот (икона Аb) над текстот. Со хајлајтирање на зборот и кликнување на неа обичниот збор се протвора во внатрешна (википедиска) врска кон статија на таа тема.

Извини ако ти накажав работи кои веќе ги знаеш, но како администратор сметам дека ми е должност да направам сè во полза на корисниците. За да добиеш целосна слика за комплетниот правилен изглед на една страница, види ја, да речеме, мојата статија пура. Доколку имаш прашања на било која тема или пак сакаш да побараш помош, секогаш сум тука да притекнам. Поздрав и благодарам за поддршката во гласањето. --Б. Јанкулоскиразговор 01:29, 12 Јуни 2006 (UTC)

O: За црквите и совети уреди

Ок cool, ке се потрудам да ги имплементирам советите за форматирање. Поздрав


 • Епа вака. Шаблони се копираат, преведуваат и имплементираат по следниве чекори. Кога векам „чекори“, тоа не значи дека е нешто сложено, туку само сакам да бидам концизен. Еве ги:
 1. Го наоѓаш називот на саканиот шаблон (на англиската) и го копираш,
 2. На истата Википедија во „Search“ пишуваш Template: и во продолжение го пастираш
 3. Шаблонот ти излегува, стискаш „edit“ и ја копираш содржината
 4. Ја пастираш во твојот шаблон на македонската кој пред тоа си го спремил - нели {{име на шаблон}}.

Тука треба да нагласам дека пожелно е да се користи тотално идентично име како и кај англиската (значи и исто име и иста азбука-латиница), па накнадно да се преименува (премести) страницата на кирилица-македонски јазик (заради стабдардна кирилизација и македонизација). Ова е за да не мораш да се чудиш како се викаше шаблонот кога копираш друг пат друга статија што треба да го содржи истиот, туку самиот да ти излезе преклопувајќи се со истиот назив од англиската. (Ова е особено згодно за никулци).

Јас сум апсолутно против ова заради две причини.
 1. Никогаш нема да имаме целосна Википедија на македонски јазик ако уште стојат латинични називи.
 2. За џабе се прават 2 шаблони. Сите промени во едниот ќе мора повторно да се направат и во другиот... А често се заборава. Многу подобра варијанта е да се преведе целиот шаблон, да се стави и мало упатство за користење (како што има на англиската Википедија). Заборавање на името на шаблонот не е оправдување - листата на сите шаблони стои овде, лесно може да се најде.
--Милош 22:13, 13 Јуни 2006 (UTC)

Се надевам дека ова е достатно јасно објаснение за процедурата. Ако има некоја недоискажана работа, посочи ми ја да ти ја дообјаснам. Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 22:06, 13 Јуни 2006 (UTC)

O: Помош!!! уреди

Епа welcome на англиската Википедија :-). Ти пожелувам помалку стрес од тој што јас го имам таму! Работава е ваква - таму не можеме да се викаме Македонија, зошто Македонија се однесува на целиот регион, ама затоа нè има со име и презиме - Република Македонија. Колку што гледам, моментално статијата е Accession of the Republic of Macedonia to the European Union, и мислам дека така е ОК. Патем, можеш да оставаш потписи на страниците за разговор користејќи --~~~~, или копчето во кутијата за уредување. Поздрав! --FlavrSavr 01:03, 19 Јуни 2006 (UTC)

Категоризирање уреди

Здраво LBakraceski. Морам да признаам дека создаваш одлични статии и дека си доста активен на македонската Википедија. Имам само една забелешка - да ги категоризираш тие статии. Ако ништо друго, ставај ги основните категории - Категорија:Политика, Категорија:Политичари, Категорија:Организации и сл. Така ќе има подобар преглед на статиите. Поздрав и продолжи така! Boyan 13:08, 13 август 2006 (UTC)

Една молба и од мене: кога подигнуваш слики, наведи и под каква лиценца се истите. Не би сакал во иднина да мора да тргаме работи зошто се забранети за користење. --Милош 16:36, 13 август 2006 (UTC)

Лиценцирање на слики уреди

На сликата Antonio milososki.jpg си ставил (c) Utrinski vesnik. На википедија не смее да се подигнуваат слики што не се „слободни“ за користење. Дозволени се лиценците: јавен домен, ГФДЛ, праведна употреба и сл. Ако не добиеме соодветна дозвола во рок од, да речеме 1 ден, ќе мора да ја избришам сликата. --Милош 13:59, 16 август 2006 (UTC)

Хмм, проблемот е што истата фотографија ја користи и вмро-дпмне и весникот дневник и утрински и сајтот на неговиот универзитет, па сега од кој да се бара дозвола. :) Во исто време Асошиејтед прес кога дава дозвола за фотографии бара само да биде наведено дека правата на сликата се нивни. Не мислиш дека тоа може да биде тука употребено?

За жал AP мислам дека не дава така фотографии, инаку ќе тоа максимално ќе се искористеше на англиската Википедија... Нема таква одредба во нивните услови за употреба. --FlavrSavr 18:23, 16 август 2006 (UTC)

Ок тогаш но што правиме со слики кои што се појавуваат ваму таму а нигде не постои чива е сликата, на пример ете со сликата на Антонио?

Листа на лиценци има на англиската википедија. Можеби некоја од нив би одговарала? --Милош 18:36, 16 август 2006 (UTC)

Ок за сега ќе ја тргнам дур не најдеме нешто што е достапно за користење
Останатите слики што си ги подигнал имаат лиценца? --Милош 18:44, 16 август 2006 (UTC)
Да не паничи :) или се со лиценца или имам добиено овластување да ги поставиме на Вики, имам маилови ако некој те закача :)
Не паничам, не се секирај :) Сакам да трнеме со поставување на лиценци на сите слики, за да немаме проблеми во иднина. Подобро да средиме дури се малку, него кога ќе нараснат :) Кажи кои шаблони ќе ти требаат да ги преведеме. П.С. на страниците за разговор потпишувај се со додавање на --~~~~ (претпоследното копче над прозорот за уредување) --Милош 19:05, 16 август 2006 (UTC)
Ок пиштам утре сега излегувам да се журкам со можност дрвце да се вратам :) ајде поздрав --LBakraceski 19:07, 16 август 2006 (UTC)LBakraceski

За вандализмите уреди

По многубројните опомени, корсиникот е блокиран на една недела, а шаблонот „Александар Македонски“ е заштитен. --Б. Јанкулоскиразговор 21:42, 16 август 2006 (UTC)

За статијата уреди

Секоја чест Бакрачески! Каква статија за исламската архитектура во Македонија... Набргу ќе имаш еден медал од мене. Само така! --Б. Јанкулоскиразговор 05:53, 22 август 2006 (UTC)

Дефинитивно заслужува медал. Јанкуловски, извади еден од „вртливите“ или тегла ајвар :) --Милош 08:33, 22 август 2006 (UTC)
Абе повеќе заслужува мојата најдобра другарка, која го составуваше текстот од разни книги на хартија, е малце таа мрази технологија (како и секој етнолог :) такашто јас фатив да ја дигитализирам :). Поздрав LBakraceski 13:10, 22 август 2006 (UTC)LBakraceski

Златна тегла ајвар! уреди

 
За исклучителни придонеси на Википедија на македонски јазик

Гледам никој ништо не ти доделил досега, па ајде јас да ти доделам златна тегла ајвар! Поздрав и продолжи така! :) --FlavrSavr 18:20, 28 август 2006 (UTC)

Хахахахаха :) Благодарам!! Поздрав!!! LBakraceski 22:50, 28 август 2006 (UTC)

Мојот одговор уреди

Hi, I made those modifications, because Ελληνική is pronounced IPA: [eliniˈci], not [eliniˈki] (with a [c], not a [k] - apparently, the sound [c] is denoted with the letter ќ, and the sound [k] is denoted with the letter к), and because Ελληνική Δημοκρατία means Greek Republic, not Republic of Greece, just in the same way République française means Француска Република at Франција. Anyway, благодарам за помошта :-) Telex 21:11, 8 септември 2006 (UTC)

Референдум 1991 уреди

Чудно е како статијава успеала да ни пролизга :) Сега е поставена како прва од претходните одбрани статии по твое барање.

Доколку имаш прашања или бараш било каква помош, ма колку и да е обемна и комплицирана, слободно обрати ми се. Особено омилена ми е изработкана на шаблони, така што ако имаш некоја идеја (особено на национална тема), со задоволство ќе ти помогнам. --Б. Јанкулоскиразговор 10:46, 17 септември 2006 (UTC)
Благодарам Јанкуловски! Ќе бидам малку отсутен во наредниов месец, бидејќи сум повеќе на пат отколку што сум во Македонија, но ќе пробам да работам по малце. Поздрав LBakraceski 18:53, 18 септември 2006 (UTC)

Via Egnatia in HE wikipedia уреди

Hi, For the purpose of the Via Egnatia article in Hebrew, is it possible to use picture from MK site at http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:ViaIgnatia_solun.jpg ? Thanks, Ori

Yeps its perfectly fine! Take care, LBakraceski 19:48, 6 август 2007 (UTC)

Dear LBakraceski, I saw that you created the article about mother Teresa, that is why I dare to bother you. Today somebody vandalized Bulgarian Wikipedia starting with a small change like this. We instantly found sources and reverted back to our first version, "македонски албански произход" (please look at Разговор:Мајка Тереза, you will find the sources there). And the aggression began. Could you, please, look at the article and the sources and tell me if there is something wrong about the info in the Nobel prize and the Vatican pages? Thanks.


Фотографија од Тоше уреди

Фотката што е ставена на македонската статија ја има и на англиската ама таму сакаат да ја бришат бидејќи не се сигурни за авторските правата. Ако е точно тоа дека куќата на Тоше ја дала на користење напиши им да знаат. Новица 11:56, 19 октомври 2007 (UTC)

Заплашваш ли ме с нешто? --87.126.13.26 17:13, 20 јануари 2008 (UTC)

О: Ајварче :) уреди

Карактерот на наградата е либерален, може да ја доделува кој сака, кому сака, така што ако сметаш дека Тиверополник заслужува златна тегла ајвар... Слободно додели му ја! :-) Поздрав! --FlavrSavr 22:23, 29 јануари 2008 (UTC)

Фала многу за ајварот, и бидејќи сум од Струмица баш ми одговара. Ќе продолжам да се трудам колку што можам повеќе. Само сакам да те прашам кога сме еве кај “наградите“ какви награди постојат, ког ги доделува, како може да се стигне до нив... Фала уште еднаш.--Астрион 16:47, 4 февруари 2008 (UTC)

Фала уреди

Фала многу за наградата--Buli 20:39, 16 февруари 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Gligorov referendum.jpg уреди

 

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Gligorov referendum.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 01:35, 25 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 01:35, 25 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Predvecerije referendum.jpg уреди

 

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Predvecerije referendum.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:07, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:07, 7 септември 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Dekalracija za nezavisnost.jpg уреди

 

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Dekalracija za nezavisnost.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:09, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:09, 7 септември 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Plostad nezavisnost 1991.jpg уреди

 

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Plostad nezavisnost 1991.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:10, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:10, 7 септември 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Dekalracija za nezavisnost2.jpg уреди

 

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Dekalracija za nezavisnost2.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:11, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:11, 7 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222 уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, LBakraceski!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии уреди

Иницијатива
           Здраво, LBakraceski!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:07, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000 уреди

Иницијатива
         Здраво, LBakraceski!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:07, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија уреди

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, LBakraceski!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:38, 30 декември 2008 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијата уреди

Иницијатива
           Здраво, LBakraceski!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:19, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии уреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
           Здраво, LBakraceski!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:58, 1 февруари 2009 (UTC)

Лидери по година уреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:38, 12 октомври 2010 (CEST)Одговори

10 години Википедија уреди

        Здраво, LBakraceski!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:48, 13 јануари 2011 (CET)Одговори