Македонски кошаркарски признанија на годината

Македонските кошаркарски признанија на годината претставуваат признание за постигнувањето на македонските кошаркари, тренери, судии и екипи во текот на една календарска година. Победниците се добиваат преку гласовите од спортските новинари и се прогласуваат на крајот на тековната година или на почетокот на новата година.

Резиме на прогласените победници

уреди

Сениорски категории

уреди
Година Најдобар кошаркар Најдобра кошаркарка Најдобар тренер кај мажите Најдобар тренер кај жените Најдобра машка екипа Најдобра женска екипа Најдобар судија Наводи
Домашен играч Играч во странство
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999 Марин Докузовски
2000
2001
2002
2003
2004
2005 Диме Тасовски Тодор Гечевски Анета Јовановска Јорданчо Давитков - - Александар Милојевиќ [1][2]
2006 Тони Симиќ Тодор Гечевски Лидија Милкова Јорданчо Давитков (домашен)
Заре Марковски (во странство)
- - [3][4]
2007 Златко Гоцевски Тодор Гечевски Инес Колариќ Марјан Лазовски - - [5]
2008 Војдан Стојановски Тодор Гечевски Ана Живковиќ Емил Рајковиќ Видоја Секуловски - - [6][7]
2009 Тони Симиќ Тодор Гечевски Ана Тантуровска
Ана Живковиќ
Марин Докузовски Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [8]
2010 Дамјан Стојановски Перо Антиќ Славица Димовска Емил Рајковиќ Светислав Костоски - - Александар Милојевиќ [9][10]
2011 Војдан Стојановски Лестер Бо Мекејлеб Елена Раденковиќ Марин Докузовски Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [11][12][13][14]
2012 Тодор Гечевски Перо Антиќ Моника Гавриловска Александар Тодоров Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [15][16][17]
2013 Ѓорѓи Чековски Перо Антиќ Елена Раденковиќ Марјан Србиновски Зоран Павлов - - Александар Милојевиќ [18][19][20]
2014 Дамјан Стојановски Перо Антиќ Анжелика Митрашиновиќ Емил Рајковиќ Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [21][22]
2015 Војдан Стојановски Едина Муса Страшо Тодоровиќ Перо Стамески МЗТ Аеродром Бадел 1862 Александар Милојевиќ [23][24]
2016 Александар Костоски Перо Антиќ Нена Трајчевска Александар Јончевски Перо Стамески МЗТ Аеродром Бадел 1862 Игор Митревски [25][26]
2017 Перо Антиќ Јелена Антиќ Љупчо Малинков Бранко Андриевски МЗТ Аеродром Бадел 1862 Алија Феревски [27][28]
2018 Војдан Стојановски
Бојан Трајковски
Анжелика Митрашиновиќ Марин Докузовски Срѓан Дамњановски Работнички Бадел 1862 Игор Митревски [29][30]
2019 Ненад Димитријевиќ Александра Стојановска Ѓорѓи Кочов (домашен)
Емил Рајковиќ (во странство)
Жаклина Стојановска МЗТ Аеродром Вардар Александар Милојевиќ [31][32]

Младински категории

уреди
Година Најдобар кошаркар Најдобра кошаркарка Најдобар тренер кај мажите Најдобар тренер кај жените Најдобра машка екипа Најдобра женска екипа Наводи
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005 Дарко Соколов - - [1][2]
2006 Предраг Самарџиски
Дарко Соколов
Александар Костоски
Јелена Антиќ - - [3][4]
2007 Војдан Стојановски Ханка Муса Панче Милевски - - [5]
2008 Александар Костоски Јелена Антиќ Ангел Љутков Владимир Ѓоровиќ - - [6][7]
2009 Ивица Димчевски Јелена Антиќ Бранко Андриевски Дејан Алексиевски - - [8]
2010 Горјан Марковски Анжелика Митрашиновиќ Зоран Николов Перо Стамески - - [9][10]
2011 Владимир Петровски Ангела Давиткова Бранко Андриевски Александар Домлевски - - [11][12]
2012 Кристијан Николов
Андреј Магдевски
Александра Стојановска Бранко Андриевски Александар Домлевски - - [15][16][17]
2013 Андреј Магдевски Софија Лазаревски Владимир Мирковски Марко Трајковски - - [18][19][20]
2014 Андреј Магдевски Драгана Петковска Мики Наумовски Борче Домлевски - - [21][22]
2015 Љубомир Младеновски Ана Марија Шеќероска Владимир Мирковски Срѓан Дамјановски МЗТ Аеродром Струга 2009 [23][24]
2016 Ненад Димитријевиќ Матеа Николиќ Ѓорѓи Кочов Анета Глигорова Вардар Бадел 1862 [25][26]
2017 Дамјан Крстевски Тијана Митрева Денис Дервишевиќ Анета Глигорова Вардар Бадел 1862 [27][28]
2018 Виктор Ефремовски Илина Селцова Александар Јованчев Анета Глигорова Работнички Струга 2009 [29][30]
2019 Андреј Јакимовски Илина Селцова Горан Крстевски Владимир Ѓоровиќ МЗТ Аеродром Бадел 1862 [31][32]

Останати признанија

уреди
Година Општо признание Животно дело Најдобра репрезентација Наводи
2005 Кенион Џонс (посмртно признание)
Славе Анастасовски (придонес во судењето и развојот на кошарката)
- - [2]
2007 - Вардар
Д-р. Симеон Дуковски
- [5]
2008 Врбица Стефанов (капитен на македонската репрезентација)
Шај Штрикс (спортски директор на БИБЛ)
Митко Костоски (КК Квиско Баскет)
Љубиша Петковиќ (ЖКК Младинец)
Свислајон Пелистер
Агенс (технички спонзор)
Н. Грегороглу - Нико Априлиа
- - [33]
2010 Александар Панов - градоначалник на Општина Кавадарци (ферплеј) Александар Лазаревски - [9][10]
2018 - - М16 репрезентација [29][30]
2019 Игор Стојанов (посмртно признание)
Специјална Олимпијада
КК Водњански Лисици (25 години постоење)
- М16 репрезентација [31][32]

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 „Тасовски кошаркар на годината“. time.mk. 29 декември 2005. Посетено на 26 февруари 2018.
 2. 2,0 2,1 2,2 „Тасовски - играч на годината“. vesnik.com. 29 декември 2005. Посетено на 24 декември 2018.[мртва врска]
 3. 3,0 3,1 „„Новинарите" подобри од репрезентацијата“. sportskoradio903.com.mk. 25 декември 2006. Архивирано од изворникот на 2020-06-14. Посетено на 26 февруари 2018.
 4. 4,0 4,1 „Новинарите ја преслушаа репрезентацијата“. vecer.mk. 25 декември 2006. Посетено на 26 февруари 2018.[мртва врска]
 5. 5,0 5,1 5,2 „Гоцевски и Колариќ играчи на годината“. vecer.mk. 23 декември 2007. Архивирано од изворникот на 2015-02-19. Посетено на 26 февруари 2018.
 6. 6,0 6,1 „Војдан Стојановски - најдобар кошаркар“. vecer.mk. 22 јануари 2009. Посетено на 26 февруари 2018.[мртва врска]
 7. 7,0 7,1 „Војдан Стојановски е број еден“. idividi.com.mk. 23 јануари 2009. Посетено на 26 февруари 2018.
 8. 8,0 8,1 „Тони Симиќ е кошаркар на годината“. vest.com.mk преку archive.li. 9 февруари 2010. Архивирано од изворникот на 2015-02-27. Посетено на 26 февруари 2018.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 9. 9,0 9,1 9,2 „Сите почести за Дамјан Стојановски“. vecer.mk. 23 јануари 2011. Посетено на 26 февруари 2018.[мртва врска]
 10. 10,0 10,1 10,2 „Спорт - Дамјан Стојановски - кошаркар на годината“. daily.mk. 22 јануари 2011. Посетено на 26 февруари 2018.
 11. 11,0 11,1 „Војдан Стојановски, најдобар македонски кошаркар за 2011 година“. ekipa.mk. 24 декември 2011. Посетено на 6 јули 2017.[мртва врска]
 12. 12,0 12,1 „Хет-трик на семејството Стојановски“. dnevnik.mk. 25 декември 2011. Посетено на 6 јули 2017.[мртва врска]
 13. „Војдан Стојановски и Елена Раденковиќ се кошаркари на годината“. dw.com. 25 декември 2011. Посетено на 6 јули 2017.
 14. „Војдан Стојановски и Елена Раденковиќ кошаркари на годината“. kajgana.com. 25 декември 2011. Архивирано од изворникот на 2012-01-15. Посетено на 6 јули 2017.
 15. 15,0 15,1 „Година во знакот на Антиќ, Гечевски, Тодоров…“. ekipa.mk. 19 декември 2012. Посетено на 6 јули 2017.[мртва врска]
 16. 16,0 16,1 „КФМ ги објави најдобрите“. ohridnews.com. 19 декември 2012. Посетено на 6 јули 2017.
 17. 17,0 17,1 „Гечевски најдобар македонски кошаркар“. vecer.mk. 20 декември 2012. Посетено на 6 јули 2017.[мртва врска]
 18. 18,0 18,1 „МКФ ги прогласи најдобрите за 2013, Чековски и Антиќ со главните награди“. ekipa.mk. 8 февруари 2014. Архивирано од изворникот на 2014-03-26. Посетено на 6 јули 2017.
 19. 19,0 19,1 „Ѓорги Чековски најдобар кошаркар во Македонија 2013 година“. ohridnews.com. 8 февруари 2014. Посетено на 6 јули 2017.
 20. 20,0 20,1 „Чековски и Антиќ најдобри кошаркари за 2013 година“. mkd.mk. 8 февруари 2014. Посетено на 6 јули 2017.
 21. 21,0 21,1 „Дамјан Стојановски и Емил Рајковиќ – кошаркарски лауреати за 2014“. ekipa.mk. 19 февруари 2015. Архивирано од изворникот на 2015-02-21. Посетено на 6 јули 2017.
 22. 22,0 22,1 „Стојановски, Рајковиќ и Антиќ кошаркарски лауреати за 2014 година“. sportmedia.mk. 24 февруари 2015. Посетено на 6 јули 2017.
 23. 23,0 23,1 „МКФ го потврди изборот на Војдан Стојановски за кошаркар на 2015 година!“. sportmedia.mk. 23 декември 2015. Посетено на 2 јули 2017.
 24. 24,0 24,1 „Војдан Стојановски најдобар македонски кошаркар за 2015 година“. sport365.mk. 23 декември 2015. Архивирано од изворникот на 2015-12-28. Посетено на 2 јули 2017.
 25. 25,0 25,1 „Најдоброто од кошарката во 2016: Костоски, Антиќ и Димитријевиќ…“. ekipa.mk. 18 јануари 2017. Посетено на 4 јуни 2017.
 26. 26,0 26,1 „Костоски: Наградата ја посветувам на мојот татко“. sportmedia.mk. 18 јануари 2017. Посетено на 4 јуни 2017.
 27. 27,0 27,1 „Перо Антиќ – кошаркар број 1 за 2017 година“. ekipa.mk. 20 декември 2017. Архивирано од изворникот на 2019-12-26. Посетено на 31 јануари 2018.
 28. 28,0 28,1 „Перо Антиќ најдобар македонски кошаркар“. ohridnews.com. 20 декември 2017. Посетено на 31 јануари 2018.
 29. 29,0 29,1 29,2 „Војдан и Бојан ќе ја поделат наградата за најдобар!“. sportmedia.mk. 18 декември 2018. Посетено на 22 декември 2018.
 30. 30,0 30,1 30,2 „Сите бираат еден, МКФ двајца: Војдан и Бојан – најдобри кошаркари за 2018 година“. ekipa.mk. 18 декември 2018. Посетено на 22 декември 2018.
 31. 31,0 31,1 31,2 „Димитријевиќ, Кочов, МЗТ, Вардар... се најдоброто во мак-баскетот за 2019 година!“. gol.mk преку web.archive.org. 25 декември 2019. Архивирано од изворникот на 2019-12-26. Посетено на 26 декември 2019.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 32. 32,0 32,1 32,2 „Димитријевиќ, Стојановска, Рајковиќ, Кочов… најдоброто од макбаскетот за 2019“. ekipa.mk преку web.archive.org. 25 декември 2019. Архивирано од изворникот на 2019-12-26. Посетено на 26 декември 2019.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 33. „Иднината им припаѓа на младите сили“. Македонски Спорт, број 3249, стр. 15. 26 јануари 2009. |access-date= бара |url= (help)

Надворешни врски

уреди