Отвори го главното мени

Тренер е личност која ги води, подучува и тренира спорт или спортски клубови. Покрај физичките и техничките припреми, тренерот исто така може да врши и психичка припрема на спортистите со цел што подобри припреми на истиот за натпреварувањата кои му предстојат.

Кога станува збор за тимските спортови, тренерот, покрај веќе споменатите функции, врши и селектирање на стратегијата која тимот ќе ја применува во предстојните натпревари. Исто така, тренерот е задолжен да ги гледа и проучува ривалите и ривалските стратегии.