Координати: 19°15′N, 97°20′E

Каја или Kaрени е една од седумте држави на Мјанмар. Сместена е во источниот дел на земјата и се граничи на север со Шан, на исток со Тајландската провинција Мае Хонг Сон и на југ со Карен. Лежи помеѓу 18° 30' и 19° 55' северна латитуда и помеѓу 94°40' и 97° 93' источна лонгитуда. Има површина од 11.670 км2 (4,530 m²). Главен град е Лојко. Во 1998 според УНИЦЕФ имаше 207.357 жители.

ကယား‌ပ္ရည္‌နယ္‌
Каја

(ka.ya: pranynai)

Главен град Лојко
Регион Југоисточен
Површина 11.670 km²
Население 286,627[1]
Народи Кајани, Карени, Падаунг, Бамари, Шани, Па-O
Религија будизам, христијанство, анимизам

Историја уреди

Во август 1948, водачот на Карени У Би Хту Ре беше убиен од владината милиција поради политички причини.

На 5 октомври 1951, државата Карени, според тогашниот закон беше преименувана во држава Каија.

Следуваат години со активни кампањи за независност сè до 1996 кога владата почна со непопуларната кампања за раѕмена на населението и нивно разместување по целата територија на Мјанмар. Така беа дури и цели села преместени во други региони. Со тоа следуваа и немири и масовни напуштања на домовите. Тоа резултира со отворање на големи бегалски кампови во Тајланд, каде десетици илјади го бараа своето прибежиште.

Деморгафија уреди

Во Каија етничкиот состав е доста разновиде. Па така тука според пописот од 1983 спроведен од ООН најмногубројни се Кајаните со 56.12%, па Карените (6.45%), Бамарите (17.58%), Шаните (16.66%), и други.

Административна поделба уреди

Главен град е Лојко. Каија е поделена на 2 дистрикта (Болак и Лојко) кои се поделени на 7 градски општини и 106 села и квартови.

Стопанство уреди

Поради лошата политичка состојба во минатото Каија нема развиена економија. Земјоделиуето преовладува најмногу. Се произведува ориз, пченка, сусам и слично. Од минералите најмногу се ваѓа калај, алабастер, и волфрам. Поради големиот број на реки Каија обезбедува 20% од вкупната електрична енергија на Мјанмар.

Наводи уреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.

Надворешни врски уреди


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо