Магве (округ)

Координати: 20°15′N, 94°45′E

Maгве или порано Магвеј е округ во центален Мјанмар. Се наоша помеѓу 18° 50' и 22° 47' северна географска ширина 93° 47' и 95° 55' источна географска должина. Се граничи со Сегаин на север, Мандалај на исток, Баго на југ, и Ракајн и Чин на запад. Магвеј е најголема мјанмарска провинција од седумте окрузи со површина од 44.819 км2.

မက္ဝေးတုိင္‌း
Магве

(magwe: tuing:)

Magwedivisionflag.png
Главен град Магве
Регион Централен
Површина 44.819 km²
Население 3,917,055[1]
Народи Бамари, Чини, Аракани, Шани, Карени
Религија Будизам, анимизам
MyanmarMagway.png

НаселениеУреди

Магвеј има околу 4.200.000 жители. Преку 95% се Бамари, како и помал број на Чини, Аракани, Карени, Шани и други како Англо-Бурманците. Скоро 98% се Будисти.

НаводиУреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо