Координати: 26°0′N, 97°30′E

Качин (Jingphaw Mungdaw), е најсеверната држава на Мјанмар. Се граничи со Кина на север и исток; Шан на југ; и Сагаин и Индија на запад. Има површина од 89.041 км2. Главен град е Мишина. Втор град по големина е Бамо.


Качин

(kahkyin-pi-nai)

[[Image:
flag.png|175px]]
Главен град Мичина
Регион Северен
Површина 89.041 km²
Население 1,689,441[1]
Народи Качини, Бамари, Шани, Наги, Индијци, кинези
Религија христијанство, Будизам,Ислам, Хиндуизам

Во Качин се наоѓа највисоката планина во Мјанмар, Хакабо Рази, со 5889 m надморска висина, кој го формира јужниот масив на Хималаите и најголемото езеро во Југоисточна Азија, Индогио Езерото.

Население уреди

Мнозинството од 1,2 милиони жители се етничките Качини, па има Бамари и Шани. Според официјалните статистики 57.8% се Будисти и 36.4% припаѓаат на Христијанството. Качинскиот јазик е Лингва Франка и е пишуван со латиница.

Стопанство уреди

Економијата во Качин пред сè е зомјоделска. Најмногу се произведува ориз и шеќерна трска.Има и рудници на злато и жад.

Наводи уреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.

Надворешни врски уреди

 
Знамето на Качинската национална организација


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо