Танинтаји (округ)

Координати: 13°0′N, 98°45′E

Тенантаји (таи:ตะนาวศรี), во денешно време повеќе се користи името Тенасерим или Танангсаји округ во јужниот дел на Мјанмар. Се граничи со Андаманското Море на запад, Тајланд на исток.И на север со државата Мон. Главен град е Тавој

တနင္သာရိတုိင္‌း
Тенантаји

(ta.nangsayi. tuing:)

Taninthayidivisionflag.png
Главен град Тавој
Регион Јужен
Површина 43.328 km²
Население 1,408,401[1]
Народи Бамари, Ракини, Мони, Шани,Таи, Карени, Салони, Малајци
Религија Будизам, Ислам
Taninthayidivision.png

ГеографијаУреди

Тенасерим има површина од 43.328 км2и според пописот од 1983 имал 917.628 жители. Тенасерим е поделен на 3 дистрикти: Амхерста, Мергуи и Тавој. ISO 3166-2 кодот за провинцијата е MM-05.

ИсторијаУреди

Тенасерим од секокаш во историјата му припаѓал на таиландското Сукотаи Кралство и Ајитаја Кралството, но со експанзијата на Бурманското Кралство во 17 век потпаѓа во бурманска соственост.Со Прва Бурманска Војна во 1826 станува дел од од Велика Британија, односно дел од британската Источна Индија. Долго време после независноста на Бурма, Тенасеримскиот североисточен дел бил одземен и со него била формирана државата Карен.

 
Фармери на ориз во близина на главниот град Тавој
 
Мал храм на плажата Манмаган во Тавој

НаводиУреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо