Отвори го главното мени

Координати: 22°0′N, 93°30′E

ခ္ယင္‌းပ္ရည္‌နယ္‌
Чин

(kyang: pranynai)

Flag of Chin State.png
Главен град Хака
Регион Западен
Површина 36.018 km²
Население 473.000 (538.000 во 2005)
Народи Чинци, Бамари
Религија Христијанство, Будизам
175px

Чин е лоциран во западниот сектор на Мијанмар. Главен град е Хака.

Административна поделбаУреди

Чин е поделен на 2 дистрикта (Фалам и Миндат), 9 градски општини и 1355 села.

НаселениеУреди

Преку 80% од населението во Чин се Чинци, па следуваат Мрои, Хами, и Бамари. Има 473.000 жители со 55 жители на km².

Зборот Зо ('Zo') е историско и оригинално име за Чинците кои живеат во Мијанмар, Индија и Бангладеш. Тие се близок нарот со Мизо народот од Мизорам (Индија)

Надворешни врскиУреди