Координати: 18°15′N, 96°0′E

Баго или порано Пегу е еден од седумте окрузи во Мјанмар. Сместен е во јужниот дел на земјата. Се граничи со Магве и Мандалај на север; Каја, Мон и Мардабанскиот Залив на исток; Јангон на југ Иравади и Ракајн на запад. Сместен е помеѓу 46°45'N и 19°20'N и 94°35'E и 97°10'E.

ပဲခူးတုိင္‌း
Баго

(pai: ku: tuing:)

Главен град Пегу
Регион Низок
Површина 39.404 km²
Население 4,867,373[1]
Народи Бамари, Карени, Англо-Бурманци, Мони, Шани, Индијци, Кинези
Религија Будизам, Ислам, Христијанство, Хиндуизам

Демографија уреди

Вкупното население во Пегу изнесува 5.014.000, и има неколку народи како: Карени, Бамари, Мони, Чини, Аракани, Шани и Па-О и некои кои претставуваат само малечки заедници како Англо-Бурманците. Мнозинството од жителите на Пегу се Будисти.

 
Грбот на Пегу се две Патки сестри hintha (од мистиката)

Наводи уреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо