Географска должина

(Пренасочено од Лонгитуда)

Географска должина (или лонгитуда, озн. ламбда (λ)) — географска координата која најчесто се користи во картографијата и во глобалната навигација за мерењата исток-запад.

Мапа на Светот со линиите на географска должина (меридијани)

Поврзано уреди