Координати: 16°50′N, 95°10′E

Иравади е еден од седумте окрузи во Мјанмар кој е сместен на делтата од реката Иравади. Се граничи со окрузите Баго на север и Јангон на исток, Бенгалскиот Залив на југ и запад и Мијанмарската држава Ракајн на северозапад.

ဧရာဝတီတုိင္‌း
Иравади (Ејавади)

(ei:rawati tuing:)

Главен град Басејн
Регион Низок
Површина 35.138 km²
Население 6,184,829[1]
Народи Бамари, Ракинци, Индијци, Карени
Религија Будизам, Христијанство, Ислам

Сместена е помеѓу 15° 40' и 18° 30' северна географска ширина и помеѓу 94° 15' и 96° 15' источна географска долзина. Има површина од 35.138 км2 и население преку 6,5 милиони жители, кои ја прават една од најнаселените бурмански провинции.

Главен град е Басејн.

Плажата Чаунгта, најпопуларно туристичко одредиште.


Административна поделба на Мјанмар Знамето на Бурма
Окрузи: Иравади | Баго | Магве | Мандалај | Сагаин | Танинтаји | Јангон
Држави: Чин | Качин | Каја | Карен | Мон | Ракајн | Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо

Наводи уреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.