Координати: 17°0′N, 97°20′E

Mон е една од седумте држави на Мјанмар. Сместена е тошно помеѓу Карен на исток, Адаманското Море на запад, Баго на север и Танинтаји на југ. Се граничи и со Тајландската провинција Канчанабури на југоисток. Има површина од 12.155 км2. Мон има многу малечки островчиња по неговиот брег кој изнесува 566 км во должина.

Mon State.gif
Мон

(mwan pranynai)

Flag of Mon State.png
Главен град Мулмејн
Регион Јужен
Површина 12.155 km²
Население 2,054,393[1]
Народи мони, Бамари, Англо-Бурманци, Чини, Качини, Карени, Ракини, Шани
Религија Будизам, Христијанство
MyanmarMon.png
Поранешното знаме

Главен град е Мулмејн. 

ДемографијаУреди

Се проценува дека во Мон живеат околу 2,5 милиони луѓе. Мнозинството се Мони. Но сепак има и голем број на етнички Бамари, Карени и Па-O.

Клима и географијаУреди

Мон има тропска клима. Просечната температура во јануари е 25,6 °C, а во Април е 29,4 °C . Просечните врнежи изнесуваат 4.830 мм, додека во областа Татон 5.500 mm. Дождовите се најјаки во Јули и Август.

СтопанствоУреди

Мон има околу 18.000 км2 обработливо земјиште, кое претежно е посеано со ориз. Има доста и приозводство на каучук. Доста е развиено и рибарството.

Административна поделбаУреди

Мон има 2 дистрикта

Постојат 10 градски општини, 11 градови и 1199 села.

ПоврзаноУреди

 
Пагодата Чаиктијо
 
Пејзаж во близина на Мудон, јужно од Мулмејн

НаводиУреди

  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо