Милиција — назив за цивилна полиција во некои комунистички држави. Поимот се користел во Советскиот Сојуз и неколку држави од Варшавскиот договор, како и во Југославија, а денес сè уште се користи во Белорусија, Таџикистан, Узбекистан и Киргистан, но исто така и во непризнаените републики Абхазија, Јужна Осетија и Приднестровие.

Советски и руски милиционерски значки на законоспроведувачките органи.
  Земји во кои полицијата некогаш се викала милиција
  Земји во кои полицијата сè уште се нарекува милиција

Милицијата во популарната култура уреди

Наводи уреди