Јангон (округ)

Координати: 17°0′N, 96°10′E

Јангон или порано Рангон е една од седумте окрузи во Мјанмар т.е. една од 14-те администартивни единици. Се граничи со Баго на север и исток, Мотамски Залив на југ, и Иравади на запад. Сместена е помеѓу латитудата 16° 20' и 17° 50' северно и лонгитудата 95° 45' и 96° 46' источно.

ရန္‌ကုန္‌တုိင္‌း
Јангон

(yankun tuing/rankun tuing)

Главен град Јангон
Регион Низок
Површина 10.170 km²
Население 7,360,703[1]
Народи Бамари, Карени, Кинези, Индијци, Англо-Бурмани, Ралинци, Чини,
Религија Будизам, Ислам, Христијанство, Хиндуизам,Сикизам,
MyanmarYangon.png

НаселениеУреди

Во 1999 Рангун имаше 5.420.000 жители. Етнички гледано најмногу има Бамари. Има и доста странско население како Кинезите и Индијците. Мнозинството од населението се Будисти, па следуваат Муслиманите и Христијаните.

Администартивна поделбаУреди

Округот Рангун е поделен на 4 дистрикти: Источен дистрикт Јангон, Северен дистрикт Јангон, Јужен дистрикт Јангон и Западен дистрикт Јангон, и 45 градски општини.

ИсторијаУреди

Рангун округот беше формиран од дел од округот Баго.

 
Главниот град Јангон


Административна поделба на Мјанмар  
Окрузи:   Иравади |   Баго |   Магве |   Мандалај |   Сагаин |   Танинтаји | Јангон
Држави:   Чин |   Качин |   Каја |   Карен |   Мон |   Ракајн |   Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо
  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.