Светско првенство во брзо кајакарење

Светско првенство во брзо кајакарење е меѓународен натпревар во веслање на кану и кајак по мирни води организиран од Меѓународниот кану-сојуз (ICF). Овој шампионат се одржува секоја година од 1970 не вбројувајќи ги Летните олимписки игри. Сè до ноември 2008, кану-спринтот беше познат како трки на мирни води.

ОбјасувањеУреди

Кану-спринтeрите се натпреваруваат во канадско отворено кану со весло со една лопатка или пак во затворени кајаци со весла со две лопатки. Секое кану или кајак може да собере еден човек, двајца, или четири луѓе. За секое специфично кану или кајак е одредена дистанца. На пример на К-1 (кајак за еден) дистанците за натпреварување можат да бидат 200 м, 500 м, 1000 м или 5000 метри долги. Кога натпреварот ќе биде од дисциплината Ц-2 500 метри, тоа означува трка во кану за двајца на дистанца од 500 метри.[1]

Градови домаќиниУреди

Табела на медалиУреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Унгарија 172 132 113 417
2   СССР (1950–91) 102 80 66 248
3   Германија (1938, 1991–до сега) 90 69 58 215
4   Романија 48 73 64 185
5   Источна Германија (1950–90) 73 36 36 145
6   Полска 26 61 57 144
7   Шведска 30 32 43 105
8   Русија (од 1993) 33 27 32 92
9   Канада 17 20 20 57
10   Западна Германија (1950–90) 14 19 24 57
11   Шпанија 12 17 23 52
12   Чехословачка (1938–91) 9 15 21 45
13   Франција 10 15 18 44
14   Италија 13 18 10 42
15   Бугарија 8 10 24 42
16   Норвешка 13 14 13 40
17   Данска 11 13 14 38
18   Белорусија (од 1993) 10 12 8 36
19   Австралија 9 12 13 34
20   Чешка (од 1993) 4 20 9 33
21   Украина (од 1993) 5 9 18 32
22   Словачка (од 1993) 9 7 9 25
23   Австрија 4 6 13 23
24   Југославија (1938–2002) 8 8 5 21
25   Обединето Кралство 6 7 8 21
26   Литванија (од 1990) 5 3 8 16
27   Куба 3 4 6 13
28   Финска 7 3 3 12
29   Нов Зеланд 4 5 3 12
30   НР Кина 0 6 5 11
31   САД 5 3 2 10
32   Узбекистан (од 1993) 2 2 4 8
33   Холандија 0 4 4 8
34   Белгија 1 3 2 6
35   Србија (од 2006) 1 1 4 6
36   Израел (од 1948) 2 1 2 5
37   Азербејџан (од 1991) 1 2 1 4
38   Аргентина 0 2 2 4
39   Латвија (од 1993) 2 0 1 3
40   Португалија 0 1 2 3
41   Мексико 1 0 1 2
42   Словенија (од 1991) 0 1 1 2
43   Србија и Црна Гора (2003-6) 1 0 0 1
44   Казахстан 0 0 1 1
44   ЈАР 0 0 1 1
44   Јапонија 0 0 1 1
Total 776 774 776 2326

НаводиУреди

  1. „About Canoe Sprint“. International Canoe Federation. not listed on webpage. Посетено на 6 October 2010. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)