Грб на град Пловдив Пловдив

Бугарија Бугарија

Население 331.796[1]
Регистарска ознака PB (BG)
Административна поделба Пловдивска област
Веб страна www.plovdiv.bg
Градоначалник Славчо Атанасов, ВМРО-БНД
Површина 53 km2
Надморска висина 164 m
Координати: 42° 9′ С, 24° 45′ И

Plovdiv location in Bulgaria.png

Пловдив (бугарски: Пловдив) е град во Jужна Бугариjа. Тој е вториот по големина град во Република Бугариjа и претставува административен центар на Пловдивска област.

ГеографиjаУреди

Пловдив се наоѓа на 24° 45' источна географска должина и 42° 9' северна географска ширина. Надморската височина во центарот на градот изнесува 164 m. Градското подрачје зафаќа површина од 53 км2. Низ градот тече реката Марица. Пловдив е сместен во близина на планината Родопи, во западниот дел на Горнотракиската низина.

ЛичностиУреди

Пловдив е родното место на повеќе познати личности меѓу кои се и Панаjот Пипков, Апостолос Николаидис, Христо Бонев, Стефка Костадинова, Христо Стоичков и Петар Стоjaнов.

ИсториjаУреди

Античкото име на Пловдив е Филипополис наречен така во чест на неговиот основач, македонскиот крал Филип.

Според статистиката, од 1885 година, кон краjот на ХІХ век, градот има население од 33 500 жители, од кои - 45% Бугари, 25% Грци, 21% Турци, 6% Евреи и 3% Ерменци. По Првата светска војна на периферијата на градот се населиле многу бегалци од Македонија. Во 2011 година Пловдив има 331.796 жители. Најголемиот дел од нив се Бугари, а другите се Ерменци, Евреи, Турци, Роми, Грци и други.

Во 1879 година, Пловдив е избран за престолнина на автономната област Источна Румелија, создадена со Берлинскиот договор во 1878 година. Од 1885 година таа е присоединета кон Бугарија, поради што Србија ја напада бугарската држава, но ја губи војната. Од Источна Румелиjа Османската империjа го задржа само градот Крџали и неговата околина, во коjа тогаш живеат исклучиво Турци и коjа влегува во составот на Бугариjа во 1912 г.

Братски градовиУреди

ГалериjаУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди