Дубровничка Република (1358-1808)

Рагушката република (на латински: Respublica Ragusina, на италијански: Repubblica di Ragusa) или денес позната исто така и како Дубровничката република била поранешна држава центрирана во градот Дубровник (тогаш Рагуза).

Дубровничка република
Respublica Ragusina
Repubblica di Ragusa
поранешна држава
1358 – 1808


Знаме

Границата на Дубровничката република во 1426 година
Главен град Дубровник (тогаш Рагуза)
Државно уредување република
Историја
 -  Основана 1358
 -  Замрела 1808

Надворешни врскиУреди