Херцеговински Санџак

Херцеговински санџак е османска административна единица од второ ниво која постоела на просторот на Херцеговина од 1481 до 1833 година и од 1851 до 1878 година. Помеѓу тие два периоди (од 1833 до 1851 година) овој санџак бил издигнат во покраина од прво ниво, Херцеговински пашалук (вилает). Првобитното седиште на Херцеговинскиот санџак било во Фоча, а првиот херцеговински санџак-бег бил Хамза-бег. Главниот град подоцна бил пренасочен во Пљевља (поранешен назив Брезница). Херцеговинскиот санџак во почетокот бил дел од Румелискиот вилает, а со основањето на Босанскиот вилает, во 1580 година влегува во негов состав, како би во 1867 година станал дел од новооснованиот Босански вилает.[1][2]

Херцеговински Санџак
Санџак на Отоманско царство

1470–1833

Грб на Херцеговина

Грб

Главен град Фоча (now Фоча)
(1470–1572)
Пљевља (now Пљевља)
(1572–1833)
Историја
 -  Основана 1470
 -  Дел од Босански Вилает 1580
 -  Управа на Херцеговински Вилает 1833
Денес во Босна и Херцеговина, Црна Гора

Наводи

уреди
  1. Šabanović 1959.
  2. Станојевић 1970.