Иван Гундулиќ

Иван Гундулиќ (Дубровник, 8 јануари 1589 - Дубровник, 8 декември 1637) — хрватски поет и драмски писател, патриот и поборник на ослободителните стремежи на словенските народи. Негови најпознати дела се еповите „Солзите на блудниот син“ и „Осман“ и драмата „Дубравка“.

Портрет на Гундулиќ, 1630
„Сонот на Гундулиќ“ од Влахо Буковац

Гундулиќ како тема во уметностаУреди

  • „Сонот на Гундулиќ“ (Gundulićev san) - слика на хрватскиот уметник Влахо Буковац од 1894 година.[1]

НаводиУреди

  1. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.