Топографска изолираност

Доминантноста или изолираноста на еден врв е минималното хоризонтално растојание (по голема кружница) во најблиската точка со поголема надморска височина. Ова претставува полупречник на преовладување во кој врвот е највисока точка. Доминантноста може да се пресмета за мали ридови и острови, па сè до големи планински врвови. Истото важи и за подводни врвови.

Список

уреди
25 топографски најдоминантни врвови во светот
Ранг Планински врв Земја Надм. вис. Истакнатост Доминантност
1 Монт Еверест Непал и Кина 8848 м 8848 м 40.008 км
2 Аконкагва Аргентина 6962 м 6962 м 16.520 км
3 Макинли Алјаска, САД 6194 м 6148 м 0  7.451 км
4 Килиманџаро Танзанија 5895 м 5885 м 0  5.562 км
5 Пунчак Џаја Нова Гвинеја, Индонезија 4884 м 4884 м 0  5.264 км
6 Винсонов Масив Антарктик 4892 м 4892 м 0  4.911 км
7 Орохена Тахити, Француска Полинезија 2241 м 2241 м 0  4.133 км
8 Мауна Кеја Хаваи, САД 4205 м 4205 м 0  3.947 км
9 Гунбјерн Гренланд, Данска 3694 м 3694 м 0  3.254 км
10 Кукова Планина Јужен Остров, Нов Зеланд 3754 м 3754 м 0  3.140 км
11 Табана Нтлењана Лесото 3482 м 2390 м 0  3.005 км
12 Теревака Велигденски Остров, Чиле 0  506 м 0  506 м 0  2.836 км
13 Монблан Франција 4810 м 4697 м 0  2.814 км
14 Питон де Неж Реинион 3069 м 3069 м 0  2.767 км
15 Кључевскаја Сопка Камчатка, Русија 4750 м 4649 м 0  2.748 км
16 Орисаба Мексико 5636 м 4922 м 0  2.687 км
17 Квин Мерис Пик Тристан да Куња, Света Елена 2060 м 2060 м 0  2.665 км
18 Витни САД 4421 м 3071 м 0  2.650 км
19 Кинабалу Борнео, Малезија 4098 м 4098 м 0  2.523 км
20 Елбрус Русија 5642 м 4741 м 0  2.473 км
21 Пико да Бандеира Бразил 2890 м 2640 м 0  2.392 км
22 Камерун Камерун 4040 м 3901 м 0  2.338 км
23 Паџет Јужна Џорџија 2915 м 2915 м 0  2.269 км
24 Силисили Саваи, Самоа 1858 м 1858 м 0  2.245 км
25 Уаскаран Перу 6746 м 2776 м 0  2.196 км

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди