Градови во Унгарија

список на статии на Викимедија

Во Унгарија официјално има 3.152 населби (јануари 2008 г.)[1]. Од овој број, преку 10% се градови (официјално 328), а остатокот се села - 2.854 селски населби.

Населбата официјално станува град со повелба со потпис на претседателот на државата. За добивање официјален статус на град најчесто е потребно населбата да има повеќе од 3.000 жители, но има и градови со помалку жители, а кои овој статус го добиле благодарение на други заслуги (историски, културни, политички).

Список на градови со жупаниски праваУреди

  • 1) Со задебелени букви се означени градовите - седишта на жупаниите
  • 2) Со ѕвездичка (*) се означени обласните центри според НУТС системот
  • 3) кај бројот на жителите со стрелки е означен моменталниот раст или пад
Назив на градот Број жители 1949. г. Број жители 2010. г. Агломерација 2005. г. Жупанија
  Будимпешта* 1.590.3161.590.316 1.721.5561.721.556 2.451.4182.451.418 Будимпешта
  Дебрецин* 0.115.399115.399 0.207.270207.270 0.237.888237.888 Хајду-Бихар
  Сегед* 0.104.867104.867 0.169.731169.731 0.201.307201.307 Чонград
  Мишколц* 0.109.841109.841 0.169.226169.226 0.216.470216.470 Боршод-Абауј-Земплен
  Печуј* 0.089.47089.470 0.157.680157.680 0.179.215179.215 Барања
  Ѓер* 0.069.58369.583 0.130.478130.478 0.182.776182.776 Ѓер-Мошон-Шопрон
  Њиреѓхаза 0.056.33456.334 0.117.832117.832 0.133.084133.084 Саболч-Сатмар-Берег
  Кечкемет 0.061.73061.730 0.112.233112.233 0.140.104140.104 Бач-Кишкун
  Секешфехервар* 0.042.26042.260 0.101.973101.973 0.125.369125.369 Фејер
  Сомбатхељ 0.047.58947.589 0.079.43879.438 0.120.813120.813 Ваш
  Солнок 0.037.52037.520 0.074.656 74.656 0.096.46596.465 Јас-Наѓкун-Солнок
  Татабања 0.040.22140.221 0.069.98869.988 0.134.055134.055 Комаром-Естергом
  Капошвар 0.037.94537.945 0.068.01868.018 0.082.66482.664 Шомоѓ
  Бекешчаба 0.044.05344.053 0.064.42964.429 0.156.640156.640 Бекеш
  Ерд 0.016.44416.444 0.064.39464.394 0000000Голема Будимпешта Пешта
  Веспрем 0.020.68220.682 0.063.89863.898 0.077.14777.147 Веспрем
  Залаегерсег 0.021.66821.668 0.061.70561.705 0.077.60777.607 Зала
  Шопрон 0.036.50636.506 0.059.68559.685 0.065.91965.919 Ѓер-Мошон-Шопрон
  Егер 0.032.35232.352 0.056.593 56.593 0.075.06775.067 Хевеш
  Наѓканижа 0.033.15833.158 0.050.10150.101 0000000- Зала
  Дунаујварош 0.003.9493.949 0.048.18748 187 0000000- Фејер
  Ходмезевашархељ 0000000- 0.047.20147.201 0000000- Чонград
  Шалготарјан 0000000- 0.037.63237.632 0000000- Ноград
  Сексард 0000000- 0.033.80533.805 0000000- Толна

Останати градовиУреди

→ Со задебелени букви се означени останатите градови со повеќе од 10.000 жители

НаводиУреди

  1. Regional Atlas – Public administration structure, Hungarian central statistical office[мртва врска] (анг.)